open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Završena obnova dijela južnog bedema na Kastelu
Završena je rekonstrukcija polovine tvrđave, a bez evropskih bespovratnih sredstava ostatak obnove ići će sporo
19.12.2019. u 11:35
get url
text

Na banjalučkoj tvrđavi Kastel završena je rekonstrukcija još jednog dijela bedema odnosno južni bedem - segment šest za šta je Gradska uprava Banje Luke u proteklim mjesecima izdvojila oko 100.000 KM.

- Zavisno od raspoloživih sredstava radi se jedna po jedna faza na Kastelu, polovina je urađena zahvaljujući sredstvima Evropske unije, a sve poslije zadnjih nekoliko godina isključivo je iz naših budžetskih sredstava - kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke.

Prema njegovim riječima, postoje planovi da se sredstvima za ovu godinu završi i dio kule i vrata koja vode prema Vrbasu.

- Kastel je u velikoj mjeri neiskorišten, on u toku ljeta živi kao najaktivnija banjalučka kulturna scena, ovdje se dešava najviše događaja - rekao je Radojičić i dodao da je već gužva za sve termine u 2020. godini, a u junu, julu i avgustu već je nemoguće naći termin za neki događaj na Kastelu.

Rekao je da predstoji još puno posla kada su arheološka istraživanja u pitanju, a pored bedema potrebno je obnoviti artiljerijsku kasarnu, veliki devastirani objekat gdje je potrebno veliko ulaganje.

- Bez dodatnih evropskih bespovratnih sredstava posao će ići sporo, svake godine po nešto, a ono što je već rađeno s Evropskom unijom omogućilo je skoro pola rekonstrukcije Kastela - rekao je banjalučki gradonačelnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.