open-navfaktor-logo
search
Teroristički napad
Završena opsada hotela u Somaliji, najmanje 26 mrtvih
Novinarsko udruženje potvrdilo je u petak da su među poginulima dva novinara
13.07.2019. u 12:08
get url
text

Somalijske sigurnosne snage u subotu su preuzele kontrolu nad hotelom koji je prethodno napala grupa Al-Shabab i pritom ubila najmanje 13 osoba, u lučkom gradu Kismayu na jugu zemlje, rekao je policijski službenik.

Reuters prenosi da je predsjednik regiona Jubaland Ahmed Mohamed objavio da je prema najnovijim podacimama u napadu ubijeno 26 ljudi. Među žrtvama su Kenijci, Amerikanci, Tanzanijci i Britanac, a stradao je predsednički kandidat na predstojećim regionalnim izborima.

Prije toga, u medijima je kružila informacija da je žrtava 13. Članovi grupe povezane s Al-Kaidom ušli su u hotel nakon što su ga napali automobilom-bombom u petak. Napad je izvršen u vrijeme dok se u hotelu održavao sastanak lokalnih plemenskih starješina i zastupnika koji se razgovarali o pripremama za lokalne izbore, prenosi Al Jazeera Balkans.

Novinarsko udruženje potvrdilo je u petak da su među poginulima dva novinara - somalsko-kanadski novinar Hodan Naleyah, osnivač Integration TV-a, i Mohamed Sahal Omar, reporter SBC TV u Kismayou.

Grupu Al-Shabab vladine su snage potisnule iz somalskog glavnoga grada Mogadišua 2011. godine, a od 2012. i iz Kismaya, no, pripadnici te grupe i dalje su sigurnosna prijetnja jer i dalje napadaju u Somaliji i u dijelovima susjedne Kenije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.