navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Živi miran život

Završila dva fakulteta, govori šest jezika: Je li ova glumica najpametnija dama Hollywooda

Natalie Portman, pravog imena Neta-Lee Hershlag, rođena je 9. juna 1981. godine u Jerusalemu.  

Objavljeno: 19.06.2020. u 09:31
get url
text

Još kao djevojčica zavoljela je glumu, a poseban talent izdvojio ju je tako da je već sa 12 godina dobila prvu ulogu u filmu "Leon", rame uz rame sa slavnim Jeanom Renoom.

Jedna je od rijetkih obrazovanih dama u Hollywoodu.

Završila je psihologiju na Harvardu, a potom je i diplomirala na Jevrejskom univerzitetu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Throwing it back to my own college graduation as I offer a huge congratulations to the class of 2020. I want to congratulate you all on your achievement and welcome you into post-college life. I can only imagine this is a daunting and uncertain time to be entering adult-land. And that many of you and your families are struggling, as we all are in very different ways during these most unusual of times. Least among these concerns, but upsetting nonetheless I’m sure, is your inability to have a proper graduation ceremony. Classes before you may have had a more conventional graduation and economy to enter, but you have much more profound spiritual opportunities than we did, because purpose could not be more clearly defined right now. I hope you can find the blessing in being confronted at this auspicious moment in your life, with the most necessary questions humans face: what is actually essential? What do we really cherish at the end of our lives? What is a world without hugging? Without being able to see your friends and family? What is being outdoors like if we have to wear masks all the time? I wish for you that the clarity of the answers to these questions guide you in your path. May you seek a path full of purpose, love, creativity and generosity. We need those qualities now more than ever. We are experiencing the conditions that lead to revolution—and you are the generation that is leading the charge. Thank you, in advance, for all the beautiful things you will do.

A post shared by Natalie Portman (@natalieportman) on



Osim što je fakultetski obrazovana, Natalie tečno govori hebrejski i engleski, a razumije francuski, njemački, japanski i španski.

Pored obrazovanja, uspjela je steći veliku popularnost i uspjeh i na filmskom platnu.

Njena karijera krenula je uzlaznom putanjom od 2000. godine kada je ostala zapažena u filmu "Bliskost". Za ulogu u ovom filmu bila je nominirana za Oscara, a osvojila je Zlatni globus.

Zatim niže filmske hitove kao što su "Gojine utvare", "V za Vendettu", "Druga sestra Boley", a 2011. godine dobila je Oscara za glavnu ulogu u filmu "Crni labud" kao i veliki broj drugih nagrada.

Natalie u ovom filmskom hitu tumači profesionalnu balerinu, a put spremanja ove uloge nije bio nimalo lak.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy #internationaldanceday! #blackswan

A post shared by Natalie Portman (@natalieportman) on

- To je bio veliki izazov, ali sam imala ogromnu podršku. Svi nastavnici, koreografi, reditelj oblikovali su me i gurali na tom putu. Počela sam od osnovnih baletskih pokreta, dva sata dnevno prvih šest mjeseci, a onda narednih šest mjeseci, po pet sati dnevno. Dodali smo i plivanje. Zatim, dva mjeseca po osam sati dnevno. Fizička disciplina mi je pomogla da savladam emocionalnu stranu lika. Život baletskog igrača sličan je monaškom životu. Oni ne piju, ne izlaze uvečer, ne jedu, i konstantno izlažu tijelo bolu – ispričala je Natalie.

Tokom snimanja filma upoznala je sadašnjeg supruga, baletskog igrača i koreografa Benjamina Millepieda.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I’m so grateful for this most beautiful decade yet— I married my partner in crime @benjaminmillepied, gave birth to two miraculous children, directed my first film (A Tale of Love and Darkness), produced a documentary about something I care passionately about (Eating Animals), got to play incredible characters working with artists I love and admire (Black Swan, Jackie, Vox Lux, Annihilation, among others), and found my voice and sisterhood with some truly incredible humans through @timesupnow. Hoping the next decade only brings further adventures, beauty and fulfillment— and a deepening appreciation of our planet and its wonders. Wishing you all a beautiful and fulfilling new year and new decade. Happy 2020!

A post shared by Natalie Portman (@natalieportman) on

U decembru 2010. objavili su vjeridbu i sretnu vijest da je Natalie trudna.

U junu 2011. par je dobio sina Alepha, a sljedeće godine vjenčali su se na intimnoj jevrejskoj ceremoniji u Californiji.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@benjaminmillepied

A post shared by Natalie Portman (@natalieportman) on

Godine 2017. Natalie je rodila djevojčicu Amaliu.

Benjamin je trenutno direktor baleta u Pariskoj operi, a zbog Natalie promijenio je i vjeru.

Francuski koreograf rekao je kako mu je jako važno da bude iste vjere kao i njegova draga, te želi da pređe u judaizam.

Muzičar Moby (53), čije je pravo ime Richard Melville Hall, otkrio je da se viđao sa 16 godina mlađom Natalie Portman u njenim 20-im godinama, ali je istakao da je to trajalo samo nekoliko sedmica.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#mood #yourhighness

A post shared by Natalie Portman (@natalieportman) on



On je u svojoj knjizi napisao da je tada gospođica Portman otvoreno koketirala sa njim u bekstejdžu njegovog koncerta.

- Ja sam bio ćelava pijanica, ona prelijepa filmska zvijezda, ali uprkos tome bila je u mojoj sobi u bekstejdžu i flertovala sa mnom. Ja sam tada imao 33, ona 20. Nekoliko sedmica pokušavao sam joj biti dečko, ali nije uspjelo. Mislio sam da ću joj morati objasniti svoj strah od toga da budem u pravoj vezi, ali jedne noći obavijestila me je da je upoznala nekog. Laknulo mi je što joj neću morati objašnjavati koliko sam oštećen - napisao je u svojoj knjizi "When It Fell Apart".

Natalie je demantirala glasine o vezi sa muzičarem kojeg je usput nazvala i "jezivim starcem".



Glumica je, uprkos velikoj slavi, ostala prizemna. Živi miran, porodični život, koji vješto skriva od očiju javnosti.

Nedavno je govorila o pritiscima sa kojima se žene susreću:

- Kao žena neprestano se boriš protiv toga da te procjenjuju prema tome kako izgledaš, da te gledaju i stvaraju mišljenje o tebi. A šta je ljepota? Ona je po definiciji prolazna, to je nešto što ne možeš zamrznuti u vremenu, ona je poput leptira, živi na sekund. Da bi svoj život učinili zaista vrijednim i smislenim, ne možete se oslanjati na ljepotu – kazala je Portman.