open-navfaktor-logo
search
Brojni rizici
Zbog čega ne treba jesti pretjerano sladoled
Pretjerano jedenje sladoleda može da dovede do povećanja kilograma, srčanih bolesti, a može i da naruši mikrofoloru digestivnog trakta.
23.08.2021. u 08:13
get url
text

Međutim, još rizičnije je jesti ovu osvježavajuću slasticu netom prije spavanja. Stručnjaci su nedavno potvrdili da postoji i još jedna negativna strana konzumiranja sladoleda, posebno ako volite da ga jedete prije spavanja, zbog toga što vam to može utjecati na kvalitet sna.

Jedno istraživanje posebno je pokazalo da ljudi koji se lošije hrane i koji unose više kalorija, posebno u obliku dodatih šećera, lošije spavaju. Naime, istraživanje koje je provedeno nedavno potvrdilo je teoriju da je šećer glavni uzrok loše kvalitete sna. Kada nam je tjelesna temperatura niska to znači da ulazimo u najkvalitetniji i najdublji san ulazi.

Međutim, ukoliko prije spavanja unosimo hranu punu šećera, tjelesna temperatura je viša i teže padamo u dubok san. Jedna vrsta sladoleda posebno je problematična. Radi se o sladoledu od čokolade. Uz sav taj šećer, on sadrži i kofein i teobromin – antioksidans koji djeluje kao stimulans i drži nas budnim.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.