open-navfaktor-logo
search
Odluke u Predsjedništvu
Zbog Dodikovih igrokaza RS ostaje bez 12,7 miliona KM za izgradnju vodovoda i kanalizacije
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uskratio je podršku svim odlukama na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH. To znači da Dodik nije glasao protiv svih odluka kako je najavio, već je za dio odluka tražio da njihovo donošenje budu odloženo.
18.10.2021. u 14:17
get url
text

Razlog tome jeste što su se na dnevnom redu našli projekti od finansijskog interesa i za entitet Republiku Srpsku. Između ostalog, Dodik je glasao i protiv Amandmana 3 na Ugovor o finansiranju zaključen između Evropske investicione banke i Bosne i Hercegovine, a kojim je planirana obnova vodova i kanalizacije na području entiteta Republika Srpska.

Ovaj projekat obuhvata općine Prijedor, Kotor-Varoš, Ribnik, Brod, Pale, Sokolac, Rogatica, Trebinje, Zvornik, Gacko, Lopare, Donji Žabar, Gradiška, Han Pijesak, Laktaši, Bosanki Novi, Bosanski Šamac, Šekovići, Šipovo, Trnovo, Vlasenica, Vukosavlje, Bosanska Dubica i Teslić. U programu je navedeno da se u program mogu pridružiti i sljedeće općine – Foča, Bileća i Čelinac.

Ovim projektom odobreno je 50 miliona eura za područje entiteta Republika Srpska, a projekat je trebao biti završen do 2016. Međutim, do danas je realizirano 87 posto sredstava, te je ostalo 13 posto, što je 12,7 miliona KM. Da bi ova sredstva mogla biti realizirana, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je moralo dati saglasnost na današnjoj sjednici.

Iz Vlade RS-a su uputili molbu da se rok za povlačenje novca produži do 22. decembra 2022. godine, sa čim se složila Evropska investiciona banka kao donator. S obzirom na trenutnu blokadu, Dodik nije mogao glasati za, ali ni protiv, te je tražio odlaganje glasanja, što predstavlja novi moment u njegovom ponašanju, za vrijeme blokade.

Kako saznajemo, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić su pristali na odlaganje, jer je na dnevnom redu bio istovjetan Ugovor za područje Federacije, gdje također nije realiziran dio sredstava. Od vrijednosti 60 miliona eura, realizirano 76 posto sredstava, te je na čekanju oko 28 miliona KM.

U svakom slučaju, građani u oba bosanskohercegovačka entiteta koji čekaju na obnovu vodovoda i kanalizacije morat će i dalje čekati zbog Dodika, a upitno je i da li će Evropska investiciona banka kao donator omogućiti produženje rokova, s obzirom da nije izvjesno kada bi do deblokade rada Predsjedništva moglo doći.

Pritisak je na Dodiku. Ukoliko nastavi s blokadama, općine u Republici Srpskoj će ostati bez novca za obnovu vodovoda i kanalizacije, što je svakako značajnije za njih od Dodikovih igrokaza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.