open-navfaktor-logo
search
Mjere
Zbog koronavirusa Zagreb aktivirao EU krizni mehanizam
Hrvatsko predsjedništvo Vijećem Evropske unije zbog koronavirusa aktiviralo je poseban krizni mehanizam Vijeća.
29.01.2020. u 09:29
get url
text

Taj mehanizam, nazvan Integrirani politički odgovor na krizu (ICPR), podržava brzo i koordinirano donošenje odluka na političkom nivou EU-a u slučaju velikih i složenih kriza, uključujući teroristička djela, ali i zdravstvenih kriza, prenosi Hina pisanje Večernjeg lista.

Kroz taj mehanizam, predsjedništvo Vijeća koordinira politički odgovor na krizu tako što objedinjuje napore EU institucija, država članica i drugih ključnih faktora. Isto tako, krizni mehanizam pojednostavljuje razmjene informacija, olakšava saradnju i koordinaciju odgovora na krizu na političkom nivou, a alati koji su im na raspolaganju su internetska platforma, kontaktna mjesta dostupna 24 sata na dan, sedam dana u sedmici te izvještavanje.

Hrvatska ambasada u Kini - kao ambasada države koje predsjedava Vijećem - zaduženo je za lokalnu konzularnu koordinaciju pri pojavi kriznih stanja. Radi s delegacijom EU-a u Kini, koordinira i ugovara sastanke, potiče na dijeljenje informacija, na pripremu zajedničkih odgovora ili traženja informacija od kineskih vlasti.

U saradnji s partnerima i EU-om priprema se i evakuacija svih EU građana iz grada Wuhana, epicentra zaraze. Navodi se da se tamo nalaze četiri hrvatska državljana, a trenutno se poduzimaju sve moguće aktivnosti u saradnji s evropskim partnerima kako bi se oni što prije vratili u Hrvatsku.

U međuvremenu se opisuje da u je Kini, uprkos povelikom broju umrlih, stopa smrti daleko od one koja se bilježila od SARS-a, bolesti s početka 21. stoljeća koju je također izazvao koronavirus. Odnosno, od novog koronavirusa 2019-nCoV umire tri posto zaraženih, dok je od SARS-a umiralo 14 do 15 posto.

Po trenutnim statistikama ta je stopa još i manja, tek iznad dva posto. U prijevodu, velike su šanse da se zaraženi oporave. No, to ne znači kako se pojava virusa na evropskom kontinentu treba zanemariti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.