open-navfaktor-logo
search
Još je živ
Zbog lažnog tvita minutom šutnje u austrijskom Parlamentu odana počast bivšem kancelaru
U Odboru za socijalna pitanja austrijskog parlamenta od prisutnih parlamentaraca se zatražilo da minutom šutnje odaju počast bivšem kancelaru Franzu Vranitzkyju jer je navodno preminuo.
30.11.2022. u 09:14
get url
text
Parlament Austrije

Lažna Twitter poruka o smrti austrijskog bivšeg kancelara Franza Vranitzkyog dovela je do toga da i jeste minutom šutnje odana počast u parlamentarnom odboru.

Socijaldemokratsku zastupnicu, koja i sama ne koristi Twitter, o vijesti o smrti Vranitzkyog je putem Whatsappa obavijestio poznanik, što je za Njemačku novinsku agenciju DPA rekao portparol stranke SPÖ, prenosi portal News in Germany.

Zastupnička grupa SPÖ je tada zatražila minut šutnje za svojim bivšim liderom stranke u socijalnom odboru koji se upravo sastajao. Međutim, nekoliko trenutaka kasnije, zastupnica je ustanovila grešku i na sastanku kazala da je Vranitzky živ, rekao je portparol.

List "Der Standard" je vijest o incidentu objavio na svom Facebook profilu.

Vranitzky (85) bio je kancelar od 1986. do 1997. Lažna poruka poslana je s Twitter naloga "Deposed" koji tvrdi da pripada konzervativnom ministru poljoprivrede Norbertu Totschnigu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.