open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Zbog nezakonitog dizanja cijena trgovcima 10.500 maraka kazni
U proteklih sedam dana inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Sarajevu izvršili su u prodavnicama 95 kontrola cijena i izdali 17 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 10.500 maraka.
15.03.2022. u 14:28
get url
text

- Od navedenog broja izrečenih prekršajnih naloga njih njih sedam se odnosilo na kršenje odluka Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole cijena u odnosu na propisane marže za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, kao i naftu i naftne derivate. Zatim, 10 na Odluku o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda od interesa za Kanton Sarajevo – otkrili su za Faktor iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Ističu da će i dalje nastaviti sa kontrolom cijena namirnica u prodavnicama i provjeravati visinu marži s ciljem sprečavanja nezakonitog poskupljenja osnovnih životnih namirnica i goriva. Pozivaju i građane da se obrate inspekciji koja će provjeriti njihove navode u prodavnicama.

Odlukom o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode obuhvaćeni su: pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto masnoće, svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, tečni deterdžent za suđe i sapun.

Za nepridržavanje donesenih mjera Zakon o kontroli cijena predviđa novčanu kaznu za pravna lica u iznosu od 1.000 do 10.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 250 do 2.500 KM, te od 500 do 1.500 KM za fizičko lice koje ima registrovanu djelatnost, upozoravaju iz inspekcije

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.