open-navfaktor-logo
search
Odlaze u penziju
Zbog odnosa vlasti prema njima četiri od pet pulmologa ne žele nastaviti raditi u JU Dom zdravlja KS
Četvero specijalista pulmologije u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo prim. dr. Mirsada Nazičić, prim. dr. Teufik Hadžiosmanović, prim. dr. Edo Selimić i prim. dr. Edin Arslanagić, od petka, 1. aprila, i zvanično odlaze u penziju.
30.03.2022. u 15:03
get url
text

Ljekari koji su većinu svog radnog vijeka proveli u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo odlučili su ne prihvatiti ponudu navedenu u dokumentu od 22. marta, kojeg je doc. dr. Abel Baltić, direktor te javne ustanove, objavio na svojoj Facebook stranici, a iz kojeg je vidljivo da je "Ministarstvo zdravstva KS dalo saglasnost da se za pet pulmologa, koje je ministar Haris Vranić početkom godine poslao u penziju, produžuje ugovor o radu za narednih šest mjeseci".

Nisko i mizerno

Jedini koji je to prihvatio je dr. Mujo Hošić, koji će do 30. septembra nastaviti raditi u Domu zdravlja Ilidža.

Dr. Mujo Hošić

VEZANI TEKST - Zašto se Vranić i Baltić poigravaju sa pulmolozima i pacijentima: Danima držali dokument u ladici

- Odlučio sam nastaviti raditi do kraja septembra nakon što su me to zamolili i građani koji se liječe u Domu zdravlja Ilidža, ali i Općinsko vijeće te općine koje je to jednoglasno tražilo u pismenoj formi. No ono što su učinili mojim kolegama, u najmanju ruku je nekorektno. Tri mjeseca su ih poslali u penziju da ih u tom roku niko od nadležnih vlasti u KS nijednom nije nazvao. Otiđite sad u Dom zdravlja Ilidža i vidjet ćete da u prvoj smjeni nema nijednog pulmologa, radiologa. Ja sam druga smjena na 100.000 stanovnika. Još smo u pandemiji, a pulmolozi su ti koji će i u narednih pet godina imati najviše posla nakon ovoga što smo prošli u protekle dvije godine - kaže Hošić.

Podsjetimo, nakon što je Faktor 22. marta objavio tekst u kojem smo naveli da su ljekari pozvani da im produže ugovor, a onda su ih poslali u penziju, uvečer je Baltić na Facebooku objavio dokument o "saglasnosti da se za pet pulmologa od 1. aprila produži ugovor o radu u narednih šest mjeseci".

VEZANI TEKST - Ljekari o Vraniću i Baltiću: Pozvali nas da nam produže ugovor, a onda nas poslali u penziju

Ono što je ljekare, kojih se taj dokument direktno tiče, najviše iznenadilo i razočaralo, jeste činjenica da su ga Vranić i Baltić u svojim ladicama držali sedam dana jer je Ministarstvo zdravstva saglasnost za produženje ugovora o radu pulmolozima potpisalo još 16. marta.

No pitanje je da li bi taj papir bio objavljen i 22. marta uvečer da Faktor nije objavio tekst u kojem su dvojica vrsnih specijalista iznijeli koliko su razočarani odnosom menadžmenta javne ustanove i nadležnog ministarstva prema ljekarima koji su u njoj proveli većinu svog radnog vijeka. 

Prim. dr. Edo Selimić

Na pitanje da je JU Dom zdravlja KS drugačije postupila prema pulmolozima, da li bi i njihov odgovor bio drugačiji, prim. dr. Selimić kaže "kako je to sasvim sigurno".

- Nama je u novembru prošle godine rečeno da nam nude produženje ugovora o radu još godinu, što smo i prihvatili. Naša reakcija u tom trenutku bila je sasvim na mjestu - znamo da pandemija još traje i ne znamo kada će prestati, a i tih 12 mjeseci dobro će doći dok se sredinom 2023. naše kolege ne vrate sa specijalizacije. No Vranić je onda uradio to što je uradio. Ovo je nipodaštavanje i omalovažavanje ljudi koji su pokazali da imaju obraz, čast i moral. Grubo su se poigrali s nama, tako nisko i mizerno, ali time su pokazali koliko ti polupolitičari i poludirektori misle o građanima KS – naglasio je Selimić.

No najblaže rečeno, nefer odnos nadležnih vlasti u KS prema ovim ljekarima posebno je pitanje, a sasvim drugo broj ovih ljekara specijalista koji je ostao raditi u JU Dom zdravlja KS.

Naime, na području cijelog kantona trenutno ima devet pulmologa računajući i dr. Hošića koji će raditi do 30. septembra.

VEZANI TEKST - Policija intervenirala u Domu zdravlja Novo Sarajevo: Šta je rekla direktorica Skopljak

Većina pulmologa do sada nije iskoristila godišnji odmor od prošle godine, a to po Zakonu o radu trebaju uraditi do 30. juna.

To znači da će od njih osam u narednom periodu (Hošić je iskoristio odmor), u četiri naredna mjeseca četiri odmarati, a četiri raditi. Ne zaboravimo dodati da će svi ljekari tokom jula i augusta htjeti iskoristiti i dio novog godišnjeg odmora.

Već sada su ogromne gužve na odjelima pulmologije, građani se naručuju na preglede, što ranije nije bio slučaj, a situacija zna i eskalirati do incidenata, poput nedavnog slučaja u Domu zdravlja Novo Sarajevo.

Ponovili konkurs

Kako će JU Dom zdravlja KS u narednih četiri mjeseca funkcionirati sa malim brojem pulmologa, upitali smo prvog čovjeka ove zdravstvene ustanove.

Doc. dr. Abel Baltić

- Mi smo jučer ponovili konkurs koji smo ranije raspisali o prijemu pulmologa. Prošli put se javila samo jedna doktorica koja je prije deset dana podnijela zahtjev za raskid radnog odnosa jer prelazi u drugu ustanovu. Tražit ćemo doktore i učiniti sve da građani toliko ne osjete nedostatak pulmologa, ali trebamo biti svjesni da u ovom trenutku ljekara specijalista nema na tržištu rada da ih zlatom plaćate. Školovanje specijalista traje dugo, a mi smo zakasnili s tim jer smo to trebali raditi prije osam ili deset godina. Sada ćemo morati "gasiti požar" do povratka ljekara sa specijalizacije - kazao je Baltić i dodao kako mu je žao što četvero pulmologa nije pristalo na produženje ugovora o radu.

Podsjetimo i to da specijalizacija za pulmologa traje šest godina, a kako je ranije Faktoru kazao Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS, prvi pulmolozi, njih troje, sa specijalizacije bi se trebali vratiti tek naredne - 2023, a onda po jedan 2024. i 2025. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.