open-navfaktor-logo
search
Nauka tvrdi
Zbog ovih svakodnevnih navika brže starimo
Studija s Harvarda pokazuje da je veći unos voća i povrća povezan s manjom smrtnošću. Ali postoji li savjet šta učiniti kako bismo izgledali mlađe?
06.09.2021. u 22:31
get url
text

- Ne možete utjecati na genetiku, ali možete preuzeti kontrolu nad drugim faktorima koji će vam pomoći da zadržite mladolik izgled - kaže dr. Eugene D. Elliott za Eat This, Not That.

Nastavite čitati kako biste doznali zbog kojih svakodnevnih navika brže starimo.

Pretjerano se izlažemo suncu

Preplanuli ten je privlačan, ali prekomjerno izlaganje suncu može imati katastrofalne učinke koji mogu dovesti do pojave bora.

- Kratkoročno možete zaraditi opekotine, ali dugotrajni učinci su ozbiljniji. Sunčanje uzrokuje prerano starenje kože. Fotostarenje je pojam koji se odnosi na preuranjeno starenje kože uzrokovano nekontroliranim izlaganjem suncu, odnosno UV zračenju - izvještava Yale Medicine.

Znakovi fotostarenja su boranje kože, pigmentacijske promjene poput staračkih pjega i pjegica, gubitak tonusa kože (smanjena elastičnost), gruba i neujednačena tekstura kože, puknute kapilare (obično oko nosa i na prsima) te crvenilo i mrlje.

Dr. Elliott savjetuje korištenje krema za zaštitu od sunca, koje su mehaničke te sadrže cink i/ili titanijev oksid i vrlo učinkovito blokiraju štetne UVA zrake.

Pijemo gazirane sokove

Gazirani sokovi puni su šećera, a istraživači sa Univerziteta San Francisco došli su do zaključka da je njihovo pijenje povezano sa starenjem stanice.

- Redovita konzumacija gaziranih pića zaslađenih šećerom mogla bi utjecati na razvoj metaboličkih bolesti ubrzanim starenjem stanica. Izuzetno visoka doza šećera koju možemo unijeti u svoje tijelo u roku od nekoliko sekundi pijući zaslađena pića je otrovna za metabolizam - navode u zaključku objavljenom u Science Dailyju.

Isto vrijedi i za slatku hranu.

Premalo vježbamo

Niska fleksibilnost u 20-im i 30-im godinama kasnije bi mogla uzrokovati neke probleme, a glavni su bolovi u zglobovima ili mišićima te pogrbljeno držanje. Postoje određene vrste vježbi koje vam mogu pomoći da opustite mišiće i zglobove, poput joge ili pilatesa. Međutim, svoju fleksibilnost možete povećati čak i ako se bavite samo kardio ili dizanjem utega. Važno je započeti i završiti svaki trening zagrijavanjem, odnosno istezanjem.

Ne spavamo dovoljno dobro

Poremećaj disanja u snu (apneja) i poremećaji sna povezani su sa starenjem. Dr. Andrea Paul kaže da dobar san može učiniti čuda za izgled te omekšati fine linije na licu pa preporučuje osam sati sna u noći.

Pod stresom smo

Hronični stres skraćuje telomere, krajeve hromosoma - strukture unutar svake stanice koja sadrži gene. Ljudi s kraćim telomerima izloženi su većem riziku od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca i nekih oblika raka.

Pušimo

Značajna studija prije osam godina pokazala je da pušenje cigareta uzrokuje stariji izgled. Na licima osoba koje puše uočeno je da su im se gornji kapci spustili, a donji popustili, a imali su i više bora oko usana, stoji u časopisu Plastic and Reconstructive Surgery.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.