Iako je pseće meso delikatesa u mnogim kineskim regijama, ministarstvo poljoprivrede objavilo je u srijedu da pse više neće smatrati stokom.

Domaće životinje uzgajaju se radi hrane, mlijeka, krzna, izrade vlakana i lijekova ili za sportske potrebe te za vojsku.

- Što se tiče pasa, zajedno s napretkom ljudske civilizacije te zahvaljujući brizi javnosti i ljubavi za životinje, psi su se "specijalizirali" i postali čovjekovi drugovi, a s obzirom na to da se u svijetu ne smatraju domaćim životinjama, neće biti regulirani kao domaće životinje u Kini- navodi se u nacrtu.

Kina je zabranila i uzgoj, trgovinu i konzumaciju divljih životinja i povukla sve izdane dozvole. Obećala je i da će revidirati zakone kako bi zabrana bila trajna.

Nacrt smjernica objavljen u srijedu, koji je otvoren za javnu raspravu, navodi 18 tradicionalnih vrsta domaćih životinja, uključujući goveda, svinje, perad i deve.

Dodaje također 13 "posebnih" vrsta koje će biti izuzete iz ograničenja za trgovinu divljim životinjama, uključujući sobove, alpake, fazane, nojeve i lisice.