open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Zbog prekomjernog zagađenja zraka otkazana nastava u Katoličkom školskom centru
Nakon konsultacija sa Osnivačem i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, obavještavamo vas da se nastava u KŠC "Sv. Josip" Sarajevo odgađa do utorka 14. januara
12.01.2020. u 19:47
get url
text
KŠC Sv. Josip

Iz Uprave Katoličkog školskog centra "Sv. Josip" otkazali su nastavu zbog, kako su naveli, prekomjernog zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo.

- Usljed prekomjernog zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo, a nakon konsultacija sa Osnivačem i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, obavještavamo vas da se nastava u Katoličkom školskom centru "Sv. Josip" Sarajevo odgađa do utorka 14. januara 2020. - naveli su iz KŠC "Sv. Josip".

Također, ističu kako će dodatne vijesti vezane za početak nastave u drugom polugodištu biti objavljenje tokom sutrašnjeg dana.

Podsjetimo, koncentracije čestica prašine PM10 u zraku i danas su izrazito visoke, zbog čega je u svim zonama Kantona Sarajevo i dalje na snazi epizoda "Uzbune".

Prosječne izmjerene vrijednosti PM10 danas na automatskoj stanici Ilijaš iznosile su 644 µg/m3, na Ilidži –492µg/m,3na Otoci 447 µg/m3, te na Vijećnici 347µg/m3.

Apeluje se da se kretanje u "zonama uzbune“ umanji na minimum, naročito u večernjim satima kada se očekuje ponovno rast koncentracija PM10.

Također, Sarajevo je jučer i prekjučer prema podacima sa zvaničnih mjernih stanica zauzelo neslavno prvo mjesto najzagađenijih gradova u svijetu, a stanovnici bosanskohercegovačke prijestolnice su upozoreni na veoma štetne zdravstvene posljedice izrazito opasnog stepena zagađenosti zraka te je bila proglašena epizoda "Uzbuna".

Epizoda Uzbuna podrazumijeva:

- Zabranu kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju.
- Organizaciju nastave u školama sa ciljem izbjegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a može doći i do obustave nastave.
- Zabranu korištenja čvrstih goriva i teških ulja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.