open-navfaktor-logo
search
FIFA
Zbog seks skandala suspendovan još jedan afganistanski fudbalski zvaničnik
FIFA je saopćila da su sudije Odbora za etiku izrekle petogodišnju zabranu rada u fudbalu Mohammadu Hanifi Sediqiju Rustamu
03.12.2019. u 18:51
get url
text

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) izrekla je zabranu obavljanja posla u fudbalu i trećem zvaničniku Fudbalskog saveza Afganistana zbog umiješanosti u skandal sa seksualnim zlostavljanjem, za koji su ih optužile fudbalerke nacionalnog tima, prenosi Anadolu Agency (AA).

FIFA je saopćila da su sudije Odbora za etiku izrekle petogodišnju zabranu rada u fudbalu Mohammadu Hanifi Sediqiju Rustamu zbog toga što tokom nekoliko godina nije prijavljivao žalbe koje je dobijao. Naime, fudbalski zvaničnici imaju obavezu otkrivanja nedjela.

Sediqi Rustam bio je pomoćnik sekretara sada diskreditovanog Keramuudina Karima, bivšeg predsjednika FS Afganistana. FIFA je Karimu izrekla doživotnu zabranu u junu ove godine, nakon što ga je nekoliko igračica prijavilo za višestruko seksualno zlostavljanje.

Petogodišnja zabrana Sediqiju Rustamu i novčana kazna od 10.000 švicarskih franaka (oko 9.100 eura) ista je sankcija koju je FIFA u oktobru izrekla Sayedu Aghazadi, bivšem generalnom sekretaru FS Afganistana.

Aghazada je ove godine izabran u Izvršni odbor Azijske fudbalske konfederacije (AFC) uprkos navodima da je učestvovao u skandalu sa seksualnim zlostavljanjem. No, nakon izrečene kazne više nije na listi članova IO AFC-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.