Krao od poslodavca

Zbog softverske greške s bankomata izvukao milion dolara

Objavljeno: 06.02.2019. u 13:48

Kompjuterski sisretm banke nije pravilno evidentirao povlačenje novca oko ponoći, što znači da su korisnici mogli izvlačiti gotovinu bez da je sistem to registruje

Kineski haker je zahvaljujući softverskom bugu od novembra 2016. do januara 2018. iz matične banke povukao iznos od oko milion dolara, a kada je sav novac vratio, banka mu je odlučila oprostiti.

Prema izvještaju South China Morning Posta i China’s Daily Economic News report, četrdesetrogodišnjak Qin Qisheng je uspio podići preko 7sedam miliona yuana (oko milion američkih dolara) iz bankomata svog poslodavca, Huaxia Banke i to koristeći bizarni propust.

Naime, kompjuterski sistem banke nije pravilno evidentirao povlačenje novca oko ponoći, što znači da su korisnici mogli izvlačiti gotovinu bez da je sistem to registruje. U normalnim okolnostima ovo bi blokiralo transakciju, no Qisheng je navodno koristio specijalne skripte koje su potiskivale ova upozorenja.

Qisheng je počeo izvlačiti novac 2016. godine, s tim da je banka tek u januaru 2018. prepoznala loš kod i tek nakon 1358 podizanja novca konačno ulovila lopova i dovela ga pred lice pravde.

Nakon što ga je poslodavac ulovio i prijavio policiji, odlučio mu je sve oprostiti i povući optužbe ako im vrati novac. Razlog ovome možda je potencijalni loš publicitet kojeg je Huaxia Banka htjela izbjeći, no službena izjava je da se počinioc pravdao kako je novac samo zadržao kako bi detaljnije isprobao odbrambeni sistem banke te da ga je od samog početka htio vratiti.

Sud nije imao jednaku dozu suosjećanja kao i banka te je Qishengu izrekao kaznu od 10 i po godina zatvora.

Izvor:   Tportal.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije