open-navfaktor-logo
search
Haos na aerodromima
Zbog štrajkova i nedostatka osoblja u Evropi otkazano na stotine letova
Otkazivanje letova zbog štrajkova i nedostatka osoblja izaziva haos na aerodromima u Evropi.
08.06.2022. u 15:36
get url
text

Zbog nedostatka osoblja, u Velikoj Britaniji je otkazan veliki broj letova. British Airways je danas otkazao više od 100 letova sa londonskog aerodroma Heathrow, dok Easy Jet i Wizz Air također ne mogu obavljati neke od svojih letova zbog problema na aerodromu Gatwick.

Među otkazanim letovima sa aerodroma Gatwick nalaze se i letovi za Kopenhagen, Dubrovnik i Nicu. Osim toga, desetine letova iz Velike Britanije otkazano je zbog štrajka službenika aerodromske kontrole saobraćaja u Italiji. Hiljade ljudi čeka na aerodromima zbog otkazivanja u zadnji trenutak.

Turistička industrija u zemlji suočava se s problemima zbog nedostatka osoblja i bolovanja. Navodi se da je nedostatak kadrova najvećim dijelom posljedica činjenice da su oni koji su otpušteni tokom pandemije COVID-19 našli nove poslove.

U Francuskoj je otkazana četvrtina jutarnjih letova zbog štrajka osoblja pariskog aerodroma "Charles De Gaulle".

Lokalni mediji su objavili da su letovi otkazani zbog štrajka osoblja aerodroma "Charles De Gaulle" u glavnom gradu Parizu. Radnici u štrajku traže povećanje plata za 300 eura u odnosu na inflaciju. Belgijski avioprevoznik Brussels Airlines odlučio je smanjiti broj letova u ljetnom periodu nakon što su sindikati zaprijetili štrajkom.

Sindikati su upozorili da bi mogli stupiti u štrajk, posebno tokom praznika, zbog problema sa odmorima letačkog osoblja, radnim vremenom, opterećenjem i platama. Nakon ovog upozorenja, Brussels Airlines je objavio da je otkazao 148 letova širom Evrope kako bi ublažio opterećenje zaposlenih tokom ljetnog perioda.

Piloti Brussels Airlinesa su također upozorili da bi krajem juna mogli štrajkati tri dana. Piloti, kojima su plate smanjene tokom pandemije, žele da im se poboljšaju uslovi rada i plaće. Zvaničnici amsterdamskog aerodroma Schiphol bore se da pronađu rješenje za probleme u aviosaobraćaju.

Putnici sa letovima dužim od četiri sata zadržavaju se izvan aerodroma kako bi se smanjila gužva koja je u toku. Na aerodromu su redovi i kašnjenja uprkos najavi KLM-a da se od početka sedmice vraća redovnim letovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.