open-navfaktor-logo
search
Australija
Zbog suše odstrijelit će 10.000 divljih kamila
Navodno predstavljaju opasnost za stanovništvo,  jer se, zbog suše, tražeći vodu sve više približavaju naseljima u unutrašnjosti tog kontinenta
08.01.2020. u 09:57
get url
text
Kamila

Snajperisti će u Australiji iz helikoptera odstrijeliti 10.000 divljih kamila, zbog opasnosti koju one predstavljaju za stanovništvo, jer se, zbog suše, tražeći vodu sve više približavaju naseljima u unutrašnjosti tog kontinenta.

Zvaničnici u državi Južna Australija kažu da "izuzetno velika" stada u potrazi za vodom i hranom prijete i zalihama sela i da, osim što mogu da nanesu štetu, predstavljaju opasnost na cestama.

Taj ogroman kontinent - otok doživio je 2019. svoju najtopliju i najsušniju godinu, što je dovelo ne samo do dramatičnih poljskih i šumskih požara koji još bjesne u nekim regijama, već i do nestašice vode u mnogim područjima, javlja Beta.

Petodnevna akcija odstrijela bit će sprovedena na teritoriji Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (API), velikog područja lokalne uprave (LGA) kojim upravljaju Aboridžini na krajnjem sjeverozapadu Južne Australije, što je prva takva operacija u toj državi.

Državno ministarstvo zaštite životne sredine, koje podržava odstrijel, priopćilo je da suša već postavlja "ozbiljna pitanja o dobrobiti životinja", jer su mnoge uginule od žeđi ili su se povrijedile u borbi za pojilišta.

 - U nekim slučajevima, tijela uginulih životinja su zagadila važne izvore vode i mjesta kulture - naveli su iz državnog Ministarstva.

Kamile su u Australiju 1840-ih godina donijeli doseljenici, koristeći ih pri istraživanju kontinenta ili za transport robe, prije izgradnje željezničkih pruga. Oko 20.000 tih životinja je uvezeno iz Indije za šezdesetak godina.

Razvijajući se u slobodi u zaleđu Australije (Outback) i bez prirodnih neprijatelja, kamile se masovno razmnožavaju i smatraju se štetočinama koje kontaminiraju izvore vode i ugrožavaju krhka područja, kao i floru i faunu.

Smatra se da je sada Australija zemlja s najvećom populacijom divljih kamila na svijetu. Neke zvanične procjene govore o milijun tih životinja u pustinjskim oblastima u centralnom dijelu australijskog kontinenta.

Na teritorijama API stanovnici dugo žive od prikupljanja i preprodaje tih divljih životinja. Ali to je postalo nemoguće zbog prevelike brojnosti kamila koje se zbog suše okupljaju na rijetkim pojilištima.  Otuda odluka o odstrijelu 10.000 kamila, javlja Ministarstvo.  Javna radiotelevizija ABC izvještava da će kamile biti odstrijeljene daleko od sela i da će njihova tijela biti spaljena.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.