Susreti

Džaferović u Bakuu sa liderima Azerbejdžana, Albanije i Bugarske

Objavljeno: 14.03.2019. u 18:40

Džaferović se danas obratio učesnicima Baku svjetskog foruma na ceremoniji otvaranja, a u petak će govoriti na panelu "Sadašnjost i budućnost Balkana"

FOTO: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se u Bakuu sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim, predsjednikom Albanije Ilirom Metom i premijerom Bugarske Bojkom Borisovim. Odvojeni susreti su upriličeni na marginama VII Baku svjetskog foruma pod nazivom "Nova vanjska politika", koji se održava u glavnom gradu Azerbejdžana.

U razgovoru s predsjednikom Aliyevim istaknuti su prijateljski i dobri bilateralni odnosi dviju država, uz konstataciju da postoji veliki prostor za njihovo dodatno unapređenje, naročito u oblasti ekonomije. Predsjednik Aliyev je zahvalio Bosni i Hercegovini na podršci koju naša zemlja pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Azerbejdžana.

Džaferović je potcrtao važnu ulogu koju je Azerbejdžan imao u projektima obnove Bosne i Hercegovine. Sagovornici su se saglasili da je saradnju potrebno dodatno unaprijediti kroz projekte u obostranom interesu dviju država. Podržana je obnova i intenziviranje saradnje dva glavna grada, Sarajeva i Bakua, koji su bratsku saradnju uspostavili još 1972. godine.

Džaferović je uputio poziv predsjedniku Aliyevu da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Tokom sastanka sa predsjednikom Albanije Ilirom Metom istaknuti su dobri bilateralni odnosi koje dvije države imaju. Zajednički je konstatovano da je potrebno uložiti dodatne napore na unapređenju ekonomskih odnosa, vanjskotrgovinske razmjene i infrastrukturnog povezivanja.

Foto: Predsjedništvo BiH

Džaferović je zahvalio predsjedniku Meti na pozivu koji je uputio Predsjedništvu BiH za Summit procesa Brdo-Brioni, koji se u maju održava u Albaniji i istaknuo da će se rado odazvati svim pozivima koji mogu doprinijeti boljoj saradnji u regiji. Susret sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim Džaferović je iskoristio da se zahvali lično njemu i Vladi Republike Bugarske za nesebičan angažman tokom predsjedavanja EU, tokom kojeg je među prioritete vraćena evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

Džaferović je naglasio da je u novoj strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan, dokumentima sa Summita u Sofiji i kroz mehanizme poput Berlinskog procesa, pokrenut niz veoma dobrih inicijativa i projekata za unapređenje ekonomskog, infrastrukturnog, energetskog i sigurnosnog povezivanja, kako između Evropske unije i Zapadnog Balkana, tako i unutar regije Zapadnog Balkana.

Džaferović i Borisov posebno su naglasili da je jačanje regionalne saradnje i povezanosti najbolji put za izgradnju povjerenja, unapređenje odnosa u regiji. Džaferović se danas obratio učesnicima Baku svjetskog foruma na ceremoniji otvaranja, a u petak će govoriti na panelu "Sadašnjost i budućnost Balkana", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije