Neodmjerena izjava

Zbog Tajanijeve izjave hrvatski politički vrh "na nogama"

Objavljeno: 11.02.2019. u 21:06 Autor: A. Šarenkapa

Na skupu u Trstu predsjednik Evropskog parlamenta uzviknuo: "Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija"

Antonio Tajani FOTO: ARHIV

Odavno jedan događaj ili izjava nisu "podigli na noge" politički establišment u Hrvatskoj kao što je to učinio predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani. Govoreći u Trstu, na obilježavanju godišnjice žrtava fojbi, odnosno jama koje su bile mjesto stradanja italijanskih žrtava na području Istre 1945. godie, Tajani je uzviknuo:

- Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija!

Ova njegova izjava-poklič, očekivano naišla je na žestoku osudu svih hrvatskih zvaničnika, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju. Među prvima se oglasila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

- Historijski revizionizam i iredentizam apsolutno su neprihvatljivi. Temelji Evropske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja historije i posezanje za hrvatskim teritorijem. O tome ću izvijestiti italijanske i EU institucije – kazala je Grabar –Kitarović za N1.

Hrvatski premijer Andrej Plenkvoić je najoštrije osudio ovakav Tajanijev istup, kazavši kako ima naznake teritorijalnih pretenzija i revizionizma.

- Moram priznati da ovako nešto nisam očekivao, ja i gospodin Tajani imali smo kvalitetan odnos svih ovih šest godina koliko ga poznajem, nikada dosada nisam čuo da je ičim dao naslutiti ovako nešto, nije bilo ni najmanjih indicija ovakvog stava. Ne želim ga opravdavati. Iako je Tajani izjavu dao na skupu potomaka žrtava izbjeglih Italijana i onih koji su završili u fojbama, to ga ne može ekskulpirati od formulacija koje su svima u Vladi, HDZ-u i meni lično neprihvatljive- izjavio je Plenković, javlja Jutarnji list.

Predsjednik i potpredsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković i Milijan Brkić su u odvojenim izjavama također najoštrije osudili ovakav Tajanijev istup.

- Izjave predsjednika Evropskog parlamenta Tajanija predstavljanju sramotno iskrivljavanje historijskih činjenica koje ne priliče predsjedniku jedne institucije EU. Osim što predstavljaju opasnu revizionističku retoriku o davno riješenim historijskim pitanjima, izjave predsjednika Evropskog parlamenta u suprotnosti su s vrijednostima Evropskog parlamenta na čijem je čelu, kao i temeljnim vrijednostima na kojima je nastala i na kojima počiva EU – navodi se u Jandrokovićevom saopćenju.

- Hrvatski narod jako dobro zna historiju koja nas je pogodila u Drugom svjetskom ratu i ne daj nam Bože italijanske brige o Dalmaciji i Istri, kao što su fašisti vodili brigu o hrvatskom narodu u Dalmaciji i Istri – kazao je Brkić novinarima.

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović-Burić, kao i ministar odbrane Damir Krstičević Tajanijevu izjavu su okarakterisali neprihvatljivom, a predsjednik HSS-a Krešo Baljak je na svom Twitter profilu objavio kako će ova stranka zbog sporne izjave istupiti iz Evropske narodne stranke,  kao jedne od najjačih grupacija u Evropskom parlamentu.

Kako piše Jutarnji list, brojni hrvatski i slovenački zastupnici su reagovali na ovu izjavu prije početka današnje plenarne sjednice Evropskog parlamenta.

Na samom početku plenarne sjednice Tajani je kazao kako njegova izjava izrečena u Trstu nije imala nikave teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj i Sloveniji i kako mu je žao ako je pogrešno protumačena.

- Moje izjave ni na koji način ne znače teritorijalne pretenzije. Govorio sam o Istranima i Dalmatincima koji govore italijanski, a čiji su mnogi sinovi i unuci bili prisutni na svečanosti. Italijanski, hrvatski i slovenački narodi i države povezani su jakim vezama i žao mi je ako je značenje mojih riječi krivo shvaćeno. Nisam nikoga namjeravao uvrijediti, želio sam poslati poruku mira svima da se ono što se tada dogodilo nikada više ne ponovi – izjavio je Tajani, dodavši i kako mnoge žrtve koje su stradale u fojbama nisu imale nikave veze sa fašizmom.

Međutim, ovakvo izvinjenje nije zadovoljilo hrvatske europarlamentarce, pa je tako član Evropskog parlamenta Ivan Jakovčić, povodom upućenog izvinjenja poručio kratko: "Nedovoljno predsjedniče".

 

 

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije