open-navfaktor-logo
search
Australija
Zbog Turnbullove ostavke australska vlada ostala bez parlamentarne većine
Bivši australski premijer Malcolm Turnbull podnio je ostavku u parlamentu u petak, čime je savezna vlada izgubila tijesnu parlamentarnu većinu
31.08.2018. u 11:48
get url
text
Malcolm Turnbull

Turnbull je prošle sedmice izjavio da će napustiti parlament nakon što je smijenjen u ogorčenoj unutarstranačkoj borbi za vlast koja je dovela do izbora šestog australskog premijera u posljednjoj deceniji.

- Predsjednik parlamenta primio je pismo ostavke Malcolma Turnbulla u popodnevnim satima - izjavio je neimenovani izvor blizak rukovodstvu parlamenta.

Do održavanja dopunskih izbora novi premijer Scott Morrison oslanjat će se na podršku nezavisnih poslanika u usvajanju zakona, što bi moglo značajno otežati rad vlade samo osam mjeseci nakon redovitih izbora.

Osim što više nema većinu u donjem domu parlamenta, vlada ne kontrolira ni gornji dom - Senat.

Sudeći po posljednjim anketama javnosti, australska vladajuća liberalno-nacionalna koalicija teško će osigurat pobjedu na izborima zakazanim za maj 2019. godine.

Nakon ogorčene borbe unutar čelništva Liberalne stranke u prošloj sedmici, preferencijalno glasanje između opozicione Laburističke sranke i vladajuće koalicije završeno je s 56 naprema 44 posto glasova u korist laburista.

Parlament je trenutno na odmoru koji se završava 10. septembra.

Malo je vjerovatno da će se dopunski izbori održati do kraja septembra, što bi ostavilo Morrisona bez parlamentarne većine najmanje dvije sedmice.

Morrison je odao počast svom prethodniku dok je bio u Džakarti na razgovorima s indonežanskim kolegom o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi se mogao potpisati u ovoj godini.

- Želim poslati svom prijatelju Malcolmu, Lucy (njegovoj supruzi) i kompletnoj njihovoj porodici najbolje želje. Služio si dobro našoj zemlji, i uime zemlje kao premijer, želim samo da se zahvalim - kazao je Morrison, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.