open-navfaktor-logo
search
Nova vlada
Zbogom Putine, dobar dan Trumpe: Vučić precrtao Rusiju i prigrlio Ameriku
Aleksandar Vučić je brutalno precrtao Putina i okrenuo se ka Trumpu. Naravno da će on pokušati da tu činjenicu pokrije izrazima ljubavi prema Rusiji, posjetama Lavrova, otvaranjem kancelarije ruskog ministarstva odbrane u Beogradu, ne bi li sakrio tu informaciju od svog proruskog biračkog tijela.
26.10.2020. u 16:32
get url
text

Ali o njima i ne mora previše da brine. Dio je tu iz čistog interesa, a dio opijen televizijama koje Vučić uređuje, ne vjeruje ni u šta što se ne objavi na Pinku.

A stvari su više nego jasne, piše portal Direktno. SPS je pregažen, ostao je na dva ministra. Energetika, Rusima najvažnija, data je Zorani Mihajlović za koju se zna da je bliska Amerikancima. Sve to u sklopu planova o diversifijaciji energetskog snabdjevanja Srbije koju je Vučić potpisao u Vašingtonu. Jasno je da će Gazivodama upravljati Amerika, kao i da će u luci Drač da se gradi terminal za pretakanje tečnog gasa koji će stizati iz Amerike.

Nenad Popović je izbačen iz Vlade. A nije morao jer nije koštao ništa, kao što nije ni vrijedio ništa osim simbolično.

Umjesto antizapadnog ministra odbrane Aleksandra Vulina, Srbija će dobiti još jednog funkcionera SNS-a bliskog Americi - Nebojšu Stefanovića.

Podjela ministarstava jasno je pokazala Vučićev stav koji će svakodnevnim PR kampanjama pokušati da sakrije od svojih birača. Da li će u tome uspjeti ne zavisi od njega nego od Rusije. Jer za razliku od Mila Đukanovića, koji je sa Rusima pravio isključivo biznis dilove, Vučić je saradnju sa Rusijom digao na nivo najvažnijeg nacionalnog interesa. Zato mu i pozicija nije ista kao Đukanovićeva.

I zato će biti interesantno vidjeti odgovor Rusije. Mnogo puta do sada Rusija je prešutila šamare iz Beograda kako se ne bi vidjela realna nemoć u utjecanju na politička dešavanja u Srbiji. Opredjeljivala se da čuva sliku koja postoji u evropskoj i svjetskoj javnosti da ima veliki utjecaj na svaku vlast u Beogradu, odnosno da uvijek u džepu ima neku zlatnu akciju, iako to realno nije istina.

Ili će pak ovog puta odreagovati tako da odricanje Vučića od Putina prije svega, postane vidljivo svim glasačima SNS-a, ali i SPS-a koji je na putu da potpuno nestane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.