navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ukusno

Zdravije varijante: Ove namirnice poslužit će kao odlična zamjena za tjesteninu

Tjestenina je mnogima od nas omiljena "utješna hrana". No postoje i zdravije zamjene - povrće.

Objavljeno: 16.06.2022. u 08:59
get url
text

Uz to što je prepuno antioksidansa, vitamina i vlakana, može poslužiti i kao "tjestenina" ako ga formirate u spiralne oblike. Žitarice, poput kvinoje i prosa (bonus: bez glutena) obično sadrže više vlakana nego obična tjestenina te također mogu biti ukusna i zdrava zamjena za tjesteninu.

Tikvice su odlična zamjena za tjesteninu, a posebno za špagete. Sve što trebate napraviti je narezati tikvice na tanke ploške te potom svaku plošku na trakice (deblje ili tanje). Špagete od tikvica možete skuhati odvojeno (kuhaju se otprilike dvije minute), a možete ih kuhati i u umaku od paradajza ili sira. Špagete od tikvica odlično se sljubljuju i sa sezamom i čilijem, limunom, maslacem i začinskim biljem.

Povrće bogato škrobom poput batata ili butternut tikve također može biti odlična zamjena za špagete (postupak izrade je isti kao kod tikvica). Također, batat možete grubo nasjeckati, a zatim izmiksati u mikseru do veličine graška. Komade batata zatim pirjajte s umakom od sira i dobit ćete odličan, zdrav obrok.

Patlidžan je ukusna namirnica koja može zamijeniti tijesto za lazanje. Patlidžane operite i izrežite na ploške, zatim ih stavite na lim za pečenje, posolite i prelijte s malo maslinovog ulja te pecite u peći oko 10 minuta na 220 stepeni. Nakon što su pečeni, patlidžane možete upotrijebiti na isti način kao tijesto za klasične lazanje.

Cvekla, pečena ili na pari odlična je zamjena za tjesteninu. Cvekla narezana na ploške, prelivena s maslinovom uljem te kozijim sirom ili mozzarellom postaje izvrsna zamjena za raviole.

Žitarice (npr. kvinoja, proso, ječam) također su odlična alternativa tjestenini. Sve što trebate napraviti je skuhati kvinoju prema uputama na pakiranju te je poslužiti uz umak od paradajza ili bolognese umak koji možete obogatiti s gljivama. Kvinoja i proso sadrže mnogo proteina te su lako probavljivi. Preliveni umakom od sira i brokule, žitarice mogu postati odličan comfort food. Ječam je također odlična zamjena za tjesteninu.