navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Rođendanski razgovor

Zdravko Čolić za Faktor: Duet sa Dinom Merlinom, zašto da ne?

Dinu volim i poštujem. Imali smo dvije krasne pjesme koje je on meni napisao. Ako bi imali pjesmu sa lijepom porukom, bilo bi to jako dobro

Objavljeno: 29.05.2019. u 21:20
get url
text

U sklopu turneje "Ono malo sreće", na kojoj promovira aktuelni, 15. po redu studijski album iz decembra 2017., Zdravko Čolić ovog petka pjevat će u Banjoj Luci, a muzički karavan naše zvijezde 15. juna odlazi u Skoplje, te se, na radost mnogobrojnih fanova, 21. juna opet vraća u BiH, tačnije u Mostar.

Kako konstatuje Čolić u uvodu razgovora za Faktor, ništa nije kao u ona prošla vremena kada su se turneje završavale za tri mjeseca. Sada koncertne promocije albuma traju duže, po nekoliko godina, a, kako primjećuje, drugačije i bolje se organiziraju.

- Kada postoji potreba, negdje gdje nismo bili izvjesno vrijeme, onda organizujemo druženje sa publikom kroz neke pjesme. Lijepo je obići i regiju i dijasporu. Baviš se tim poslom, tako da moraš sa ljudima pjevati. Nekako se čovjek, pogotovo ko ima duži staž, najbolje osjeća kada je na koncertu, gdje u publici vidiš i mlade i stare, tri-četiri različite generacije. Pogotovo kada odeš u inostranstvo. Ja se najbolje osjećam na koncertima - iskren je Zdravko Čolić na početku razgovora, u kojem je, između ostalog, govorio i o planovima za duet, proslavi rođendana, kćerkama Uni i Lari, Željezničaru, ali i o nezaobilaznim ćevapima.

Razgovor smo realizirali dan pred njegov 68. rođendan, koji je 30. maja, što je bila prilika da mu među prvima i čestitamo, te konstatujemo da su mu godine itekako blagonaklone.

- Dok smo zdravi, sve je u redu. Ne daj Bože neke bolesti. Kada si zdrav, možeš sve. Prije četiri godine sam isto tako imao slučajnost, kada sam u subotu, 31. maja imao koncert u Skoplju u Areni Boris Trajkovski, a rođendan mi je padao dan ranije. Ove godine se to "potrefilo" u Banjoj Luci, da mi je rođendan dan prije koncerta, tako da se pritajimo, bez nekog slavlja. Što si stariji, sve se manje i slavi, mada, moram priznati, na neki način se obilježi. Zavisno od mjesta gdje se nalazim, sjednem sa prijateljima ili porodično. Obilježi se, ali se ne slavi kao kada sam bio mlađi. Uvijek je lijepo organizovati neki ručak ili večeru, zavisi koje je doba dana. Za rođendan ću poželjeti da smo živi i zdravi, i da se i dalje družimo. Zdravlje je najvažnije, a ostalo sve ide svojim tokom, uz malo sreće, kako kaže moj album- govori pjevač.

Maj je poseban i simboličan za Čolića. Osim što slavi rođendan u ovom mjesecu, 1. maja obilježava i godišnjicu braka sa suprugom Aleksandrom.

- Pa dobro, majsko sam dijete, imam i pjesmu "Majsko sunce". Maj je u stvari proljeće, a sve je vezano i u znaku je tih Blizanaca. Kada se vratimo u prošlost, u maju se obilježavao i Dan mladosti, što je također nešto zanimljivo. I septembar može isto tako biti jako lijep, kada prođe ljeto ali je još sve zeleno, a trpeza je bogata i povrćem i voćem. Kada dođe maj, blizu je i ljeto, ljudi su raspoloženiji. Meni je, eto, zanimljiv zbog rođendana - nastavlja Čolić.

U dugogodišnjoj karijeri nikada nije snimio duet, no ukoliko nađe odgovarajuću varijantu, možda publiku obraduje jednom zajedničkom pjesmom do kraja ove godine.

- Mislio sam da to bude najesen. Možda nađemo neku pjesmu da je otpjevam u duetu sa ženom. To bi mogao biti neki singl između albuma. Imam nekoliko ideja, pa dok malo sjednemo i to produkcijski osmislimo. Obično je to vezano za pjesmu koja ima neku poruku. Produkcijski se napravi da ima nekog smisla, jer ako nema smisla, duet ne znači ništa. Volio bih da to bude neko žensko, da je pjesma malo raspjevanija, sve zavisi od pjesme. Kada postaviš demo i imaš neki tekst, poslije ti sine ideja s kim bi to mogao da otpjevaš, da li je poznat ili ne - nije bitno. Kada neka melodija zaigra, onda bi se moglo vidjeti kome bi to otprilike moglo "da legne". Tako da ime dođe kao posljednja ideja - pojašnjava Zdravko, te ostavlja otvorenu mogućnost duetu sa Dinom Merlinom.

- Zašto da ne, ali za početak bih volio da napravim duet sa ženom. Muško-ženski vokal je prirodan. Dinu volim i poštujem. Imali smo dvije krasne pjesme koje je on meni napisao. Ako bi imali pjesmu sa lijepom porukom, bilo bi to jako dobro. Sve zavisi od pjesme i poruke u tekstu, koja treba nešto da govori itd. Ali ono što mi je prva ideja, to je vezano za neki odnos između muškarca i žene, dakle neka ljubavna pjesma.

{$galerijaFotografija}

Prije nekoliko dana ekranizovana je i naslovna numera sa njegovog aktuelnog albuma "Ono malo sreće".

- Da, na red je došla i pjesma naše Antonije Šole na ovom albumu "Ono malo sreće", koji nazivam polunarodnjačkom. Ona je radila i pjesmu "Što ti dadoh" sa našeg prošlog albuma. Spot će biti gotov za nekih petnaestak dana-  otkriva Čolić.

Godinu i pol je prošlo od Čolinog novogodišnjeg koncerta u Sarajevu, a tačan datum narednog druženja sa stanovnicima prijestonice ne zna, no, kako kaže, moglo bi se desiti u 2021. godini.

- Nakon Banja Luke i Mostara mislim da bi mogli napraviti najesen koncert u Zenici, koja je blizu Sarajevu. Volio bih da napravimo nešto više u Sarajevu, ali ne mora to biti dogodine, može biti i one iza, dok se još nešto doda na repertoar. Nije loša ideja i da se napravi na otvorenom, Koševo smo pjevali. Standardno, tu su Zetra i Skenderija. Uglavnom ćemo vidjeti. Trebalo bi češće pjevati u Sarajevu, jer ono voli muziku ove vrste i uvijek bude lijepo organizovano- zadovoljan je Zdravko.

Iako ne prati takmičenje za pjesmu Evrovizije, upoznat je sa ovogodišnjim rezultatima, te se osvrnuo na ovaj popularni muzički šou.

- Mislim da to prema muzičkoj vrijednosti više nije festival kakav je nekada bio, već je više atrakcija. Ako neka pjesma ostane, svakako ćemo je čuti. Vidim da je Makedonka Tamara Todevska imala lijep nastup, a što se tiče ostalog, nisam bio u toku. Obično je pjesma Evrovizije više vezana za jedno veče, kao šou program i to fenomenalno glasanje. Poslije toga, nešto od te muzike jako slabo ostaje na radiju i u drugim medijima - zaključuje Čola.

Nasljednice popularnog pjevača, Una i Lara, kako primjećuje naša megazvijezda, nemaju poriv za bavljenje muzikom.

- One imaju neku stidljivost u sebi, ali, u principu su jako muzikalna djeca. Vole muziku i cijele dane provode uz nju, što na telefonu, što uz spotove na televiziji. Čini mi se da nemaju tu neku želju i žar da se bave tim. Neko ko nema veliku želju i kome Bog nije podario veliki talenat mislim da se ne treba time ni baviti. Vidjećemo, još su mlade. Mlađa se malo oko toga bavi, a starija također jako voli, i voljela bi, ako ništa, da se bavi rapom. Sluša raznorazne stilove. Ne vidim ipak nešto iza čega bi tata stao i da to gura. To bih možda uradio da je neko izrazito talentovan. Ne vidim ni neku perspektivu oko toga, bez obzira što je to težak posao za žene. Nije to lako, pogotovo popularna muzika. Klasika je divna, kada neko završi Akademiju pa zna svirati ili pjevati ozbiljnu muziku. To je posao za cijeli život, dok je popularna muzika nešto što je od danas do sutra. Neko može da ima veliku ili manju karijeru, ali je ženama teže u ovom poslu s popularnom, ali i narodnom muzikom. To je jedna otežavajuća okolnost da bi ja djecu gurao u taj posao - iskren je Zdravko.

Osvrnuo se i na stanje u bh. nogometu, te činjenicu da Željezničar, za koji inače navija, nije dobio licencu za Evropu iako je izborio učešće.

- Moram reći da je Sarajevo ove godine zaista zaslužilo to prvo mjesto, to su svi rekli. Igrali su odlično cijelu sezonu. Zrinjski je opet bio dobar. Mislim da je Željo trenutno malo pao, ali ne znam, nadam se da će se dogodine vratiti, da ćemo opet biti bolji. Sve pomno pratim. Daj Bože da sada naprave neku bolju varijantu sa igračima i da se u narednih nekoliko godina ponovo dignu, možda i na prvo mjesto. Vidjećemo - optimističan je pjevač.

Za opušteni kraj razgovora, zanimala nas je i njegova usporedba ukusa ćevapa na Čaršiji i u jednoj od najboljih ćevabdžinica u Beogradu, čiji vlasnik je njegov brat Dragan Čolić.

- Gabaš ima Hodžićevu licencu, tako da bi trebali da su isti. Ne znam, sve zavisi od mesa. Uvijek moraju biti bolji na Čaršiji, koje je strožije po kriterijima, zato to i govorim. Mada, kupci su slični i ovdje i tamo. Receptura je ista, tako da ko se drži recepta... Dobri su i Gabaševi ćevapi, ali i doner u "Pirpi" kod bratića Harisa - uz smijeh na kraju konstatuje pjevačka zvijezda.

 

IMG-af23d2447bc764aaba23147bdc7d6770-V.jpg
1 od 233
left-arrowright-arrow