open-navfaktor-logo
search
Protest ispred Vlade KS
Zdravstveni radnici: "Došli smo da im uputimo jedan topli aplauz i to je to"
Duboko smo razočarani odnosom ove vlade, jer bi logično bilo da smo svi jednaki pred sudom i zakonom. Svjedoci ste da su favorizirali Sindikat doktora medicine i stomatologije KS, a nas su diskriminirali. Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu su potpuno ignorisali, kaže Selimić
19.12.2019. u 15:27
get url
text

Članovi sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, njih oko 1.000,  danas u 14 sati izašli su na nove proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Odluka je to koju je prošle sedmice donio Glavni odbor kako bi još jednom dali do znanja vladajućoj "šestorci" da ne odustaju od svojih zahtjeva.

Ovim činom žele poručiti da su nezadovoljni odnosom Vlade Kantona prema oblasti zdravstva u cjelini.

Selimić je danas tokom obraćanja medijima kazao kako su zdravstveni radnici danas došli kako bi pokazali da su živi i zdravi.

- Duboko smo razočarani odnosom ove vlade jer bi logično bilo da smo svi jednaki pred sudom i zakonom. Svjedoci ste da su favorizirali Sindikat doktora medicine i stomatologije KS, a nas su diskriminirali. Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu su potpuno ignorisali - kazao je Selimić.

Dodao je kako su danas došli samo da pozdrave trenutnu vladu te naglasio kako ovo nije političko okupljanje, iako su ih, kako je naveo, neki tako nazivali u proteklom periodu.

{$galerijaFotografija}

- Ovaj skup je dogovoren prije 15 dana, a dešavanja u vezi s promjenom su bila prije nekoliko dana. Tu smo da iskažemo svoje nezadovoljstvo, dostojanstveno sat vremena, uputit ćemo im jedan topli aplauz i to je to. Iskreno, ne očekujemo ništa od današnjih protesta, jer su već imali 12 mjeseci da završimo socijalni dijalog na obostrano zadovoljstvo. Vlast bi dobila jedan mir, radnici zadovoljstvo, a riješila bi se i diskriminacija koja se vuče od 2017. godine - dodao je Selimić, te naglasio kako će i "nova vlast imati isti pristup od ovog sindikata ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune".

Podsjetimo, predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu KS prethodnih mjeseci održali su niz sastanaka sa pregovaračkim timom Vlade Kantona Sarajevo, ali se ni na jednom od njih nisu uspjeli ništa dogovoriti.

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo u štrajku je od 2. septembra, a prim. dr. Selimić ističe da se trude da pacijenti ne osjete posljedice četiri mjeseca štrajka.

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo organizirao je mirno okupljanje zbog nepotpisivanja novog Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo.

Protest zdravstvenih radnika 19.12.2019.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.