open-navfaktor-logo
search
Sjednica Skupštine
Zdravstvenim radnicima u USK omogućene plaće, ali ne i ostalima, je li manjinska vlada opcija?
Skupština Unsko-sanskog kantona usvojila je na vanrednoj sjednici odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, čime je omogućena isplata plaća zdravstvenim radnicima. Međutim, nije usvojena odluka o privremenom finansiranju Unsko-sanskog kantona za prva tri mjeseca ove godine, koji nema ni budžeta.
31.01.2022. u 13:45
get url
text
Sjednica Skupštine USK
Sjednica Skupštine USK

VEZANI TEKST - Nastavljena politička kriza u USK, prijeti potpuna finansijska blokada

Uoči sjednice Skupštine USK su zastupnici SDP-a održali pres konferenciju i najavili saradnju sa takozvanom četvorkom, odnosno zastupnicima PoMAK-a, Naše stranke i dva nezavisna zastupnika. Bilo je riječi i o manjinskoj vladi Unsko-sanskog kantona, koja je ipak, kako nam je rečeno u SDP-u, zadnja opcija.

Upravo je poziv za formiranje manjinske vlade opozicionim strankama i SDP-u uputio Kantonalni odbor SDA Unsko-sanskog kantona, s ciljem prevazilaženja aktuelne političke krize u kantonu. U toj manjinskoj vladi, kako je istaknuto, ne mora učestvovati SDA.

Jasmin Musić, predsjednik KO SDA USK i zastupnik u Skupštini USK, kazao nam je danas nakon sjednice Skupštine da su SDP i "četvorka" najavili političke promjene i formiranje nove vlade pa su zato zastupnici SDA dali podršku privremenom finansiranju zdravstva Unsko-sanskog kantona.

- Ostalo zavisi od promjena. Nismo podržali privremeno finansiranje Unsko-sanskog kantona jer ova vlast to ne zaslužuje. A zdravstveni radnici su najaktuleniji, najproblematičniji, to su ljudi koji nisu dobili decembarsku plaću. Mi smo podržali odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja kako bi dali priliku tim promjenama – dodao je Musić.

Ipak, Rasim Halkić, predsjendik KO SDP-a USK i predsjedavajući Skupštine USK, rekao nam je da je formiranje manjinske vlade zadnja opcija.

- Rekli smo da smo spremni sjesti sa "četvorkom" i naći način da deblokiramo procese. Želimo da NES ostane partner nama i "četvorki". Do njih je, moraju odlučiti. A što se tiče formiranja manjinske vlade, to samo ako to odluče organi SDP-a USK i SDP-a BiH. Manjinska vlada nije dobra varijanta jer ste onda bez podrške skupštinske većine. Evo, danas nismo mogli usvojiti odluku o privremenom finansiranju USK – dodao je Halkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.