open-navfaktor-logo
search
Šokantno
Zejd Šoto objavio video vaspitačice iz vrtića u Sarajevu kako maltretira djecu
Na snimku se vidi vaspitačica koja najprije viče na dijete, a zatim ga grubo uzima za ruke i vuče po podu te ga na kraju odvlači u drugu prostoriju, dok se mališan sve vrijeme otima
23.10.2018. u 13:30
get url
text

Zejd Šoto, poznati bosanskohercegovački interpretator duhovne muzike, objavio je na Facebooku snimak nadzorne kamere na kojem se vidi kako vaspitačica u vrtiću fizički maltretira djecu.

Na snimku se vidi vaspitačica koja najprije viče na dijete, a zatim ga grubo uzima za ruke i vuče po podu te ga na kraju odvlači u drugu prostoriju, dok se mališan sve vrijeme otima.

Ista scena ponavlja se i pri kraju snimka – vaspitačica grubo uzima dijete za ruku i nogu i odnosi ga u drugu prostoriju, dok njene dvije kolegice sve to posmatraju i ne reaguju.

 

Sve se odvijalo u prostorijama privatnog vrtića "Kids Land" u Sarajevu, gdje su Šoto i njegova supruga odlučili upisati svoje dijete prepuni pozitivnih očekivanja.  

- Prije oko dvije i po godine supruga i ja smo vođeni strogim kriterijima odlučili u koji vrtić ćemo poslati našeg trogodišnjeg sina. Zadovoljni uslovima, osobljem i svim sadržajima apsolutno puni pozitivnih očekivanja vjerovali smo u dobar izbor. Dodatna potvrda toga je došla i kada smo sreli direktoricu, poznanicu od ranije, može se reći i prijateljicu. 

Bez obzira sto je naše dijete stalno bilo protiv odlazaka u vrtić, smatrali smo da nema ništa neuobičajeno i loše u tome. Pa svako dijete prođe tu fazu. Može da traje i mjesecima, govorili su. Onda je odjednom nestala direktorica, nismo znali zašto, a s njom i jedna od teta koje su radile sa djecom. Počela je neka ružna kampanja o lošim uslovima u vrtiću putem nekih medija itd. Loš osjećaj mada smo mi svjedoci da je sve bilo kako smo željeli – prisjeća se Šoto.

Njegov sin je, kaže, i dalje imao isti odnos prema vrtiću - često plakanje i protivljenje odlascima, molbe da ne ide danas i sutra i narednih nekoliko dana...

- Sutra nećemo ići u vrtić, idemo na čaršiju, pa ćemo zajedno u džamiju, sladoled i kupovina bagera, pa tek onda kući, obećao sam mu. Oduševljen je bio i ujutro se probudio ranije i brže nego inače i krenuli smo prema Ilidži pa onda dalje prema Baščaršiji. Negdje kod televizije poziv iz vrtića i zamolba da svratimo na razgovor. Krenuvši prema vrtiću krenuo je i plač i veliko razočarenje bez obzira što sam ga ubjeđivao da će biti kratko, da neće izlaziti iz auta, skoro da sam i odustao od odlaska jer mi je baš teško padalo njegovo iskreno razočarenje zbog moguće moje laži. 

Ostao je u autu a ja sam zamolio osoblje na recepciji vrtića da ga pripaze, ja ću brzo do vlasnice i natrag. Ušao sam u kancelariju i doživio najveći šok u životu. Objasnila je slučaj sa direktoricom i njenom prijateljicom učiteljicom Amilom i da je razlog video snimak sa nadzornih kamera na kojem Amila maltretira jedno dijete koje je vjerovatno naš sin. Direktorica je svoju prijateljicu pokušala zaštiti pa su obje dobile otkaz, rečeno mi je. Imao sam osjećaj vreline na vratu ispod ušiju, uzeo sam nekako snimak i krenuo napolje gdje sam sreo njega uplakanog i razočaranog, a moje stanje, moj bijes je bio još dodatak na razočarenje koje je on doživljavao tu, totalni kolaps, nema me, tonem - navodi u svojoj potresnoj ispovijesti Šoto.

Šoto: Nisam mogao vjerovati šta se dešava  FOTO: AA

Kako kaže, cijeli slučaj je odmah prijavio policiji. U međuvremenu je, kaže, saznao i da nasilna vaspitačica ima podršku da dobije posao u jednoj državnoj ustanovi.

- Nismo se mnogo obazirali, davali smo izjave, išli u institucije i trudili se, nudili, predlagali da za dokaz odgovarajući stručnjaci pregledaju i razgovaraju sa djetetom i drugom djecom koju je raznim metodama kažnjavala i nanosila im fizičku bol. Saznali smo još toga od druge djece i roditelja. 

Tužilaštvo KS je mijenjalo tužioce, troje ukupno i na kraju nakon svega odbacilo slučaj nakon dvije godine jer nisu prihvatili dokaze, video snimak i izjave jer video snimak nije izuzet u skladu sa procedurama. Mi smo se žalili, ali sada se više nemamo kome žaliti... Što se tiče te vaspitačice, dobili smo informaciju da ona sada radi u državnom vrtiću "Biseri" na Kovačima - kaže Zejd za Faktor.

Ovaj otac na kraju je poručio svim roditeljima da budu oprezni i obraćaju pažnju na to kako se ponašaju njihova djeca, kako bi na vrijeme mogli primijetiti eventualne znakove nasilja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.