open-navfaktor-logo
search
Mostar
Zeleno svjetlo: Najavljena inicijativa prema Vladi FBiH za traženja druge lokacije za deponiju
Mještani koji već deseti dan u blokadi drže deponiju na Uborku, čekali su danas poziv iz Gradske uprave na nastavak pregovora, ali do poziva nije došlo
19.06.2019. u 18:56
get url
text

U Gradskoj vijećnici Mostar, predstavnici gradskih odbora deset političkih stranaka SDA, HDZ-a BiH, SDP-a, SBB-a, HDZ-a 1990, DF-a, SBiH, HKDU, HSS-a i HSP-a potpisali su zajedničku izjavu kojom daju punu podršku gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću da pokrene inicijativa prema višim nivoima vlasti, konkretno prema Vladi FBiH oko traženja druge lokacije za deponovanje krutog otpada regionalne deponije u Mostaru.

Također, kako nam je potvrdio Nijaz Hodžić, predstavnik mještana koji su se organizirali u Građansku inicijativu "Jer nas se tiče", ispred spomenute inicijative upućen je zahtjev prema Vladi FBiH, da se problem deponije uvrsti na sutrašnji dnevni red sjednice.

Prema informacijama koje imaju, tvrdi, zahtjev je prihvaćen. Nadaju se da bi sutrašnja sjednica mogla polučiti da se smeće počne odlagati na deponiju, ali ne više od godinu dana, odnosno koliko je kapacitet deponije, što je i bio njihov zahtjev koji gradonačelnik nije prihvatio.

A, mještani koji već deseti dan u blokadi drže deponiju na Uborku, čekali su danas poziv iz Gradske uprave na nastavak pregovora, ali do poziva nije došlo.

- Uputili smo zahtjev gradonačelniku, da pokušamo ponovo sjesti i razgovarati. Mi nastojimo stalno da komuniciramo, ali čini mi se da njima nije stalo da to rješavaju. Mi smo planirali predložiti im da se dati rok za saniranje ove i otvaranje nove deponije produži, te da predložimo način na koji da to urade, zajedno sa nama. Međutim, obzirom da nas ne zovu, mislim da im je svejedno- poručio je Hodžić, naglasivši da odustati neće dok ne postignu željeni cilj.

{$galerijaFotografija}

Danas je ponovo zabranjeno kamionima natovarenim otpadom s gradskih ulica, da uđu na deponiju.

Dok blokada traje ulice plivaju od smeća. Mostarsko smeće je završilo i na naslovnicama svjetskih medija. Kakve će to posljedice ostaviti po turizam, ostaje da se vidi. Naravno, ukoliko se smeće uskoro ne makne sa ulica, imat ćemo veći problem od brige za turizam - epidemiju.

Smeće Mostar , 19.06.2019.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.