open-navfaktor-logo
search
Poruka uoči 9. maja
Zelenski iz razorene Borodjanke: U Ukrajinu se vratio mrak, ovo je krvava rekonstrukcija nacizma
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je danas,  uoči 9. maja, kad Evropa slavi Dan pobjede nad nacizmom, objavio video snimljen u gradu Borodjanka kod Kijeva koji je potpuno razoren u ruskoj invaziji.
08.05.2022. u 14:27
get url
text
Volodomir Zelenski, Borodjanka, 9. maj

Zelenski u videu povlači paralele između ukrajinske borbe protiv ruske invazije te borbe protiv fašizma i nacizma u Drugom svjetsku ratu, te govori: "Nikad više? Pokušajte to reći Ukrajini". 

On je u videu poručio kako Ruska Federacija fanatično oponaša nacistički režim s detaljnom reprodukcijom.
 
- Fanatično ponavljanje ovog režima. Njegove ideje, radnje, riječi i simboli. Manijakalna detaljna reprodukcija njegovih zvjerstava i 'alibija'. Ponavljanje njegovih zločina, pa čak i pokušaji da se nadmaše isti i pomaknu s pijedestala najvećeg zla u ljudskoj historiji. Napad na Ukrajinu je pokušaj postavljanja novog svjetskog rekorda u ksenofobiji, mržnji, rasizmu i broju žrtava koje oni mogu prouzrokovati - rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom video obraćanju povodom Dana pobjede nad nacizmom, prenosi Ukrinform.
 
Prema njegovim riječima, Rusi su zanemarili frazu "Nikad više". Ukrajinski gradovi koji su preživjeli strašnu okupaciju tokom Drugog svjetskog rata da ni 80 godina nije dovoljno da se zaboravi na to, ponovo su vidjeli okupatora i dobili drugi datum okupacije u svojoj historiji. A neki gradovi, poput Mariupolja, dobili su i treći.
 
- Tokom dvije godine okupacije, nacisti su tamo ubili 10.000 civila. U dva mjeseca okupacije Rusija je ubila 20.000. Desetljećima nakon Drugog svjetskog rata, u Ukrajinu se vratio mrak. I opet je postalo crno-bijelo. Zlo se vratilo. Opet! U drugoj uniformi, pod drugim parolama, ali u istu svrhu. U Ukrajini je organizovana krvava rekonstrukcija nacizma - rekao je Zelenski. 
 
Predsjednik je u videu spomenuo grad Borodjanka u Kijevskoj regiji kao jednu od brojnih žrtava ovog zločina. Pitao se mogu li civilne kuće u gradu predstavljati prijetnju Rusiji.
 
- Može. Eksplozivne bombe od 250 kg, kojima je 'supersila' granatirala ovaj mali grad. I utrnuo je. Ne može danas reći: 'Nikad više!' Danas ne može ništa reći. Ali ovdje je sve jasno i bez riječi - dodao je Zelenski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.