open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Ukrajine
Zelenski: Nastavljamo pregovore s Rusijom dok se ne postigne rezultat
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u utorak da će nastaviti pregovore s Rusijom dok se ne postigne rezultat.
08.03.2022. u 08:19
get url
text

- Željeli bismo da kažemo da je treća runda pregovora kraj, ali smo realni. Stoga ćemo razgovarati i istrajati u pregovorima dok ne nađemo način da kažemo ljudima "tako ćemo doći do mira" - rekao je Volodimir Zelenski u videoporuci objavljenoj na Telegramu.

Napominjući da se još nalazi u glavnom gradu Kijevu, Zelenski je rekao kako se ne krije i ne boji nikog.

Treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine završila je malim pozitivnim pomacima u poboljšanju humanitarnih koridora, rekao je ukrajinski dužnosnik u ponedjeljak.

Posljednja runda pregovora između Moskve i Kijeva počela je ranije u ponedjeljak u bjeloruskom gradu Brestu.

Moskva ima razne uvjete da okonča rat u Ukrajini. Želi da Ukrajina promijeni svoj Ustav kako bi odbacila cilj pridruživanja bilo kakvom savezu i da Kijev prizna nezakonito pripojeni Krim kao ruski teritorij.

U februaru 2019. godine ukrajinski parlament odobrio je izmjene Ustava kojima je sadržana želja Ukrajine da se pridruži NATO-u.

Kijev želi da se rat na teritoriji Ukrajine završi i da se ruske trupe potpuno povuku s ukrajinskih zemalja, uključujući Krim i Donbas.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Prema podacima Agencije za izbjeglice UN-a, najmanje 406 civila je poginulo od početka rata, 801 je ranjen, a 1,7 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.