open-navfaktor-logo
search
Agresija
Zelenski optužio Rusiju za genocid u Donbasu, SAD se priprema poslati Ukrajini moćno oružje
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Moskvu da provodi genocid u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, u kojoj je grad Severodonjeck pod neprestanim granatiranjem.
27.05.2022. u 08:11
get url
text

Tokom noćnog obraćanja naciji Zelenski je rekao da bi ruski brutalni napad na Donbas mogao ostaviti cijelu regiju nenaseljenom.

- Žele sa zemljom sravniti i spaliti Popasnu, Bahmut, Liman, Lisičansk i Severodonjeck. Baš kao što su napravili s Volnovahom i Mariupoljem. U gradovima i mjestima blizu ruske granice, u Donjecku i Lugansku, okupljaju sve koje mogu da zauzmu mjesta ubijenih i ranjenih prilikom okupacije - rekao je Zelenski i dodao:

- Sve to, uključujući deportacije naših ljudi i masovna ubistva civila, jasno pokazuje da Rusija očito provodi politiku genocida.

CNN javlja da se administracija američkog predsjednika Joea Bidena sprema poslati Ukrajini oružje koje ta napadnuta zemlja već neko vrijeme traži kao prioritet broj jedan - napredne sisteme dalekometnih raketa. Konačna odluka mogla bi biti najavljena sljedeće sedmice. Ukrajinski dužnosnici sedmicama mole SAD i njihove saveznike da im pošalju višecjevne bacače raketa (MLRS). Takvi sistemi mogu ispaliti seriju raketa dometa više stotina kilometara, što je znatno više od bilo kojeg oružja kojim Ukrajina trenutno raspolaže. Ukrajinci tvrde da bi to oružje moglo donijeti prevagu u borbi protiv ruskog okupatora.

Ukrajina traži i HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), visoko mobilni sistem koji može ispaljivati seriju raketa kakve koriste i višecjevni bacači raketa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.