open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Zelenski: Ruske trupe se polako, ali primjetno povlače sa sjevera, sankcije djeluju i treba ih pojačati
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je u video obraćanju u petak da se ruske trupe polako, ali primjetno povlače sa sjevera Ukrajine.
02.04.2022. u 08:53
get url
text

- Negdje su protjerani bitkama. Negdje sami napuštaju položaje - dodao je Zelenski.

Pozvao je Ukrajince na oprez dok se trupe povlače.

- Idemo naprijed. Pažljivo se kreće. I svi koji se vraćaju na ove prostore također moraju biti veoma oprezni. Još je nemoguće vratiti se normalnom životu kakav je bio. Čak i na područjima na koja se vraćamo nakon borbi. Morat ćete da sačekate. Sačekajte da se naša zemlja očisti. Sačekajte dok se ne uvjerite da je novo granatiranje nemoguće - kazao je Zelenski.

VEZANI TEKST - Gradonačelnik Fedoruk: Bucha oslobođena od ruske vojske

Na istoku Ukrajine, istakao je Zelenski, situacija je i dalje izuzetno teška, piše CNN.

- Ruska vojska se akumulira u Donbasu, u pravcu Harkova. Spremaju se za nove snažne udarce. Pripremamo se za još aktivniju odbranu - dodao je.

Kazao je i da je u petak 6.266 ljudi spašeno koridorima za evakuaciju u Donjecku, Lugansku i Zaporožju.

On je u intervjuu za Fox News u petak naglasio da sankcije Rusiji djeluju, ali ih treba pojačati.

- Sankcije definitivno funkcionišu, a Rusija se definitivno plaši sankcija. To ih izbacuje iz udobnosti. To obara njihovu ekonomiju. Ali postavlja se pitanje kako sankcije funkcionišu. Pokazujemo i poručujemo Sjedinjenim Državama i evropskim liderima da svi moraju brzo raditi zajedno. Oni moraju da utječu na oligarhe, na predsjednika Rusije i na sve stranke i na državu uopće. Sjedinjene Države bi trebale nastaviti raditi na tome ako SAD žele uspješne pregovore - rekao je ukrajinski predsjednik.

Tokom intervjua, Zelenski je odgovorio na ruske optužbe da je Ukrajina u petak izvršila helikopterski napad na skladište goriva unutar ruske teritorije.

- Žao mi je što ne razgovaram ni o jednom od svojih naređenja kao vrhovnog komandanta, vođe ove države. Postoje stvari koje dijelim samo sa vojnim oružanim snagama Ukrajine i kada razgovaraju sa mnom - rekao je Zelenski na pitanje da je naredio takav napad.

- Morate shvatiti da su na toj teritoriji koju ste spomenuli postavljali svoje sisteme gađanja i sami ispalili projektile - dodao je.

Zelenski je također rekao da ne bi bio voljan da trguje ukrajinskom teritorijom u zamjenu za mirovni sporazum sa Rusijom.

- Mi ne trgujemo svojom teritorijom. Dakle, pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta je van rasprave - istakao je Zelenski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.