open-navfaktor-logo
search
AK Partija
Želimo znati gdje je tijelo Khashoggija i ko su lokalni saradnici
To nije bio čin koji bi bio izveden bez instrukcija s višeg nivoa, rekao je Celik, istakavši da njegova zemlja ipak ne želi nikoga unaprijed okriviti za ubistvo
31.10.2018. u 19:51
get url
text

Turska želi saznati ko je lokalni saradnik i gdje se nalazi tijelo ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, rekao je glasnogovornik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik, javlja Anadolija.

- Želimo znati gdje se nalazi tijelo Khashoggija. Također, želimo da naše vlasti dobiju informacije o tome ko su lokalni saradnici - kazao je Celik na konferenciji za medije u Ankari.

- To nije bio čin koji bi bio izveden bez instrukcija s višeg nivoa - dodao je Celik, istakavši da njegova zemlja ipak ne želi nikoga unaprijed okriviti za ubistvo.

- Turska nikoga unaprijed ne okrivljuje, ali neće dozvoliti da se bilo šta prikrije - rekao je glasnogovornik Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Podsjetimo, Tužilaštvo Republike Turske je danas u zvaničnom saopćenju navelo da je ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija izvršeno s predumišljajem te da je zadavljen odmah po ulasku u konzulat. Nakon što je zadavljen, njegovo tijelo je raskomadano i uništeno.

Novinar i kolumnista lista The Washington Post i saradnik lista Al Watan, koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista, Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra, nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.