open-navfaktor-logo
search
Da vam pomognemo
Želite mršati i dok spavate: Stručnjaci predlažu šta jesti uvečer
Svi znamo da konzumiranje hrane prije odlaska u krevet vodi do nakupljanja kilograma, a to je posebno istina ako u to vrijeme jedete namirnice koje su ugljikohidrati, šećer i škrob – poput riže, hljeba, krompira i slatkiša.
14.06.2021. u 08:48
get url
text

Namirnice bogate šećerom, a siromašne kada su u pitanju vlakna. Naravno, te će namirnice biti brzo rješenje za glad, ali ako se energija u koju se pretvaraju ne koristi, te će se kalorije pohranjivati kao masnoće, prenosi thehealthy.com.

Ima li gore vijesti za vaš struk?

Ipak, stručnjaci se slažu kako nije dobro ići na spavanje praznog želuca, pa ako osjećate glad prije spavanja, šta je najbolje napraviti? Posegnite za namirnicom punom proteina – zrnastim sirom s malo masnoće.

Upravo je to namirnica koja je bila predmet istraživanja, a čiji su rezultati objavljeni u magazinu „British Journal of Nutrition“ prije nekoliko godina.

U njima stoji kako konzumiranje 30 grama proteina 30-ak minuta prije spavanja može imati pozitivan utjecaj na metabolizam.

Studija je bila relativno mala i uključivala je samo aktivne mlađe ženske osobe, ali je prva studija koja je proučila kako djeluje hrana na mršanje, a da u pitanju nisu proteinski napici i ostali suplementi koji ih sadrže.

Niste ljubitelj svježeg sira?

Ne brinite jer postoji velik broj zamjena za ovaj proizvod, a svi su izvor proteina.

- Možete jesti piletinu, tofu, kuhana jaja ili male količine badema 30 minuta prije odlaska u krevet, a sve one sadrže čiste proteine - savjetuje Bridgette Agee, medicinska sestra i voditeljica projekta u Centru za gubitak kilograma Marina Weight koja nije bila uključena u spomenutu studiju.

Bademi orasi su jedni od najzdravijih orašastih plodova koje možete jesti, a posebno su dobar odabir za osobe koje ne podnose laktozu, vegane ili one koji jednostavno ne vole mliječne proizvode.

Sadrže velike količine zdravih masnoća, proteine te nutrijente kao vitamin E, selen i magnezij.

Naravno, pazite koliko ćete pojesti jer je umjerenost i u ovom slučaju ključ.

Ako nemate problema s laktozom, možete odabrati i mozzarellu, a kako sadrže malo kalorija i puno proteina, te kalcija i vitamina D, nećete morati razmišljati o tome jeste li pojeli nešto što ne valja.

Dok ovaj mali trik može zvučati kao magija, pravi odgovor za gubitak kilograma leži u smanjivanju unosa kalorija u organizam. Odbacite nezdrave grickalice i već ste napravili veliku stvar.

- Ako rasporedite obroke tako da unosite proteine i povrće svakih pet sati u organizam, osigurali ste mu dovoljne količine energije potrebne za gubitak kilograma - napominje Agee te dodaje kako planiranjem obroka možete donositi i zdravije odluke i eliminirati nesvjesno jedenje.

Opasnost masnih naslaga

Postoje dvije vrste masnih naslaga. One vanjske, odnosno potkožne koje su opipljive i vidljive na tijelu. Lako nastaju te jednako tako i nestaju uz pomoć treninga i zdrave prehrane.

Osobe koje imaju uži struk, a šire bokove, tzv. oblik kruške imaju više bezopasnih potkožnih masti.

Štetne su one masti koje se nalaze unutar organizma i nisu vidljive. Ta vrsta naslaga usko je povezana s rizikom kardiovaskularnih bolesti.

Osobe koje su šire u struku, odnosno predjelu trbuha imaju veću šansu za taloženjem opasnih masnih naslaga. Kod tih ljudi masti se nakupljaju dublje ispod kože oko organa poput bubrega i slezene te crijeva.

Osobe s većim brojem masnoćama u dubljim strukturama tijela imaju povišen pritisak te veću mogućnost oboljenja od dijabetesa tipa 2.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.