open-navfaktor-logo
search
Ako ste u nedoumici
Želite ravnu i svilenkastu kosu: Evo šta trebate znati o tretmanu keratinom
Ključni sastojak koji daje gladak izgled kosi je formaldehid. Loša strana je što je kancerogen, pa će vas u većini salona smjestiti da sjednete blizu vrata dobro provjetrene prostorije tokom procesa kako ne biste bili izloženi hemikalijama
05.09.2019. u 18:43
get url
text

Maštate o ravnoj, svilenoj kosi, ali ne znate kako to postići ako se ne isfenirate svaki put kada je operete!? 

Frizeri imaju rješenje, a to je – tretman keratinom.

Međutim, mišljenja su podijeljena, a vi ste se naslušali svakakvih priča, pa sada ne znate kome vjerovati.

Ako ste u nedoumici da li se podvrgnuti ovom tretmanu, evo odgovora na uobičajna pitanja - kako tretman djeluje, koliko dugo traju rezultati, da li će vam dugoročno uništiti kosu...

Hemijski tretman

Ključni sastojak koji daje gladak izgled kosi je formaldehid. Loša strana je što je kancerogen, pa će vas u većini salona smjestiti da sjednete blizu vrata dobro provjetrene prostorije tokom procesa kako ne biste bili izloženi hemikalijama. Također ćete dobiti zaštitne naočare kako biste spriječili iritaciju očiju.

Nije toliko loš za kosu

Ova vrsta tretmana definitivno nije za sve i više je pogodan za one sa gušćom, grubom kosom umjesto onih sa finijom, tankom teksturom. Zbog toga što je keratin prirodni sastojak ljudske kose, može biti dobra opcija za one sa kosom tretiranom farbama, jer je čini jačom, a izgleda i zdravije.

Rezultati traju do tri mjeseca

Jednom kad se podvrgnete tretmanu, najmanje deset sedmica nećete vidjeti kovrdže, što je velika privlačnost tretmana keratinom. Slično kao kod depilacije voskom - što češće to radite, to će rezultati biti bolji i dugoročniji. Dakle, ako se odlučite za tretman keratinom do tri puta godišnje (ne preporučuje se više), zapravo „trenirate“ kosu da vremenom bude ravnija.

Dugotrajan proces

Ako ste jedna od onih osoba koja jedva sjedi pet minuta kod frizera, ovo definitivno nije za vas. Sam tretman može trajati dva sata (moguće i duže, u zavisnosti od vašeg tipa kose). Započinje se temeljnim šamponiranjem kako biste se oslobodili bilo kakvog nakupljanja proizvoda. Nakon toga frizer će vam odvajati dio po dio na koji će nanositi keratin koji će ponovo stvoriti vaš prirodni obrazac kovrdža i prisiliti ga da se ukloni. Nakon toga, slijedi dugi dio sušenja, a nakon što se kosa potpuno osuši, ispravlja se toplinom kako bi keratin bio fiksiran u kosu.

Sačekati sa pranjem kose

Nakon tretmana morat ćete sačekati najmanje 48 sati, pa tek onda oprati kosu kako biste se osigurali da je tretman pravilno primijenjen. Koristite šampon i regenerator bez sulfata, jer on stvara pjenu i puno brže će isprati keratin iz kose.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.