open-navfaktor-logo
search
Vrlo su česte
Želite smršati, ali vam ne polazi za rukom: Ovo je pet loših jutarnjih navika zbog kojih se gojimo
Ako želite smršati vrlo je važno kakve navike imate ujutro. Otkriva to dr. Susan Peirce Thompson, predsjednica Instituta za održivo mršanje u SAD-u.
05.11.2020. u 10:53
get url
text

Upravo je zato važno izbjegavati ove navike.

Prespavate budilnik

Čuli ste alarm na satu, ali niste ustali na vrjeme? Poznato je da nedostatak sna podiže nivo kortizola u organizmu, zbog čega nam se povećava apetit. Studija u časopisu "PLOS One" otkrila je da negativan utjecaj na težinu ima i pretjerani noćni odmor. Pokazalo se da osobe koje spavaju više od 10 sati imaju viši indeks tjelesne mase od onih koji to čine od sedam do devet sati tokom noći.

Ne pospremate krevet

Istraživanje američke Fondacije "National Sleep" otkrilo je da osobe koje svako jutro pospremaju krevet, imaju 19 posto više šansi da se dobro naspavaju tokom noći u odnosu na one koji to ne čine. Osobe koje su se naspavale nemaju potrebu za slatkim i kaloričnim izvorima energije tokom dana, što pozitivno utječe na figuru i održavanje tjelesne težine.

Možda će se na prvu činiti smiješno, ali autor knjige "Moć navike" (The Power of Habit) Charles Duhigg tvrdi da osobe koje namiještaju krevet pokazuju i neke druge pohvalne navike.

Primjera radi, češće će spakovati zdrav obrok za posao, a pokazale su se i boljim u raspoređivanju kućnog budžeta.

Spremate se za posao u mraku

Ukoliko imate navučene zavjese nakon buđenja, propuštate pozitivne efekte koje sunce ima na ljudsko tijelo. Studija objavljena u časopisu "PLOS One" pokazala je da ljudi koji se ujutru izlažu sunčevim zracima imaju niži indeks tjelesne mase od osoba koje to ne čine, bez obzira na to šta jedu. Studija sugeriše da je dovoljno provesti 20 do 30 minuta dnevno na sunčevoj svjetlosti da biste uživali u tom pozitivnom efektu.

Ne vagate se

Istraživači Univerziteta u Cornellu proučavali su navike 162 gojazne žene i muškarca tokom dvije godine. Analiza je pokazala da su u gubitku kilograma bile uspješnije osobe koje su se mjerile svako jutro jer su tako kontrolisale unos hrane tokom dana. Studija je pokazala i da je najbolje vagati se odmah nakon buđenja jer je tada težina najniža u danu.

Preskačete doručak

Osobe koje počinju dan uravnoteženim obrokom od 600 kalorija imaju manje šanse da pate od naglih napada gladi nego one koje za doručak pojedu oko 300 kalorija nemasnih proteina i ugljikohidrata. Do te spoznaje došli su istraživači sa Univerziteta u Tel Avivu, koji su otkrili i da je lakše pridržavati se kalorijskih ograničenja tokom dana ako jutro počnete pravim doručkom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.