open-navfaktor-logo
search
Ozbiljna problematika
Želji i dalje "zamrznuti" računi, je li ovo glavni razlog blokade?
Još prije sedam dana Faktor je pisao o blokadi svih računa Fudbalskog kluba Željezničar, prema objavi Centralne banke Bosne i Hercegovine.
14.10.2021. u 12:15
get url
text

S prvim danom mjeseca oktobra, uvidom u jedinstveni registar računa u BiH, moglo se vidjeti da je klubu iz Zvorničke 27 blokirano 13 računa u ukupno šest banaka.

VEZANI TEKST - Blokirano 13 računa FK Željezničar u različitim bankama, u klubu bez komentara

Prije sedam dana iz kluba nam nisu mogli dati tačnu informaciji o razlozima zbog kojeg su Plavima blokirani računi. Tada je predsjednik Upravog odbora FK Željezničar Nazif Hasanbegović lopticu prebacio na direktora Mustafu Nurku, koji ju je proslijedio do PR službe iz koje nam je rečeno kako nemaju komentar.

Iako je prvi čovjek prije sedam dana Faktoru dao potvrdan odgovor na pitanje "da li to znači da su računi odblokirani", oni su i dalje pod blokadom.

- Situacija je i dalje ista - kratko je potvrdio predsjednik FK Željezničar Nazif Hasanbegović.

Kako je Faktor nezvanično saznao, glavni problem zbog kojeg su računi u klubu i dalje pod blokadom krije se u tome da Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine, navodno, ne pristaje na to da klub sa Grbavice dobije novi reprogram duga.

- To je čitav proces, sve je još u toku. Ima više fakora koji su utjecali na to. Ono što je činjenica jeste da stručni dio kluba radi na dogovoru kako bi se sve riješilo na najpovoljniji način - rekao je Hasanbegović za Faktor, koji je izbjegavao dati precizan odgovor, te je naglasio kako se razgovori još vode.

Podsjećanja radi, prema informacijama koje je Porezna uprava FBiH objavila u augustu ove godine, Plavi sa Grbavice su povećali dug, a u tom momentu (5. august 2021. godine) bili su dužni 4.136.663 KM. Glavnica Željinog duga iznosi 1,7 miliona KM, dok je kamata nešto veća od 2,4 miliona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.