open-navfaktor-logo
search
Institut
Zeljković najavio: Prve vakcine u Republiku Srpsku stižu polovinom februara
Očekujemo da će prve vakcine stići polovinom februara, rekao je danas Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.
26.01.2021. u 11:47
get url
text
Vakcinisanje

On je podsjetio da će bh. enitet RS nabaviti 400.000 doza ruske vakcine za 200.000 građana, a da nije poznato koliko će tačno vakcina BiH dobiti preko COVAX mehanizma, obzirom da nabavka ide sukcesivno.

- Cilj nam je da kroz veću nabavku obezbijedimo veću količinu vakcina da bi imali kontinuiran proces vakcinacije - kazao je Zeljković.

U toku sedmice očekuju informaciju Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine o nabavci i distribuciji vakcina. Pojasnio je da će za rusku vakcinu u toku sedmice biti završene procedure i dostavljena dokumentacija kako bi mogli ući u proceduru nabavke i isporuke. Zeljković je rekao da je institut raspisao nabavku hladnog lanca za vakcine kako bi spremno dočekali prve doze.

- Kada počne, kada se vakcinišu prve osobe i dalje će biti na snazi epidemiološke mjere, osoba koja se vakciniše neće moći skinuti masku, dok ne budemo vakcinisani u određenom procentu da sama transmisija virusa bude otežana - rekao je Zeljković.

Apelujući na građane da poštuju mjere istakao je da "svi moramo imati visok nivo svjesti u poštovanju mjera". Zeljković i Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS istakli su da u posljednjim danima raste broj hospitalizovanih.

Kada je u pitanju četrnaestodnevna incidencija u RS-u je zabilježeno 9,45 smrtnih ishoda na 100.000 stanovnika. Aćimović je rekla da se protiv novih sojeva bori kao i do sada protiv koronavirusa, te da je najbitnija prevencija, kontrola širenja i pravovremeno liječenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.