open-navfaktor-logo
search
Novajlija među Zmajevima
Zeljković za Faktor: Nakon smrti oca prestao sam igrati, sada sam u društvu Džeke i Pjanića
Na spisku Bajevića za prijateljski susret sa Iranom i posljednja dva meča u Ligi nacija protiv Nizozemske i Italije bit će novih imena.
30.10.2020. u 07:54
get url
text
get url
text

Još od prije par dana poznato je da će jedan od novajlija biti fudbaler mostarskog Veleža Samir Zeljković, defanzivni vezni koji je ponikao u redovima Sarajeva, ali je svoju fudbalsku sreću odlučio potražiti na drugom mjestu, i čini se da je uspio u tome...

- Još sam malo pod emocijama zbog poziva, no sigurno da me obradovao poziv selektora seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine Dušana Bajevića. Posebno mi je drago što selektor sve više i sve češće poziva igrače iz Premijer lige BiH - kazao je Zeljković na početku razgovora za Faktor.

Zeljkovićev poziv u "A" nije obradovao samo njega, već i kompletan kolektiv FK Velež, što se moglo vidjeti po reakcijama saigrača i stručnog štaba u trenucima kada je Feđa Dudić na treningu mostarskog tima saopćio lijepu vijest.

- Počastili smo se odmah nakon treninga - ističe Zeljković, uz opasku:

- Nije ovo samo moj uspjeh. Ovo je uspjeh i mojih saigrača, stručnog štaba, kompletnog kluba.

Zvuči malo nerealno

Okupljanje reprezentacije na koje je Zeljković pozvan zakazano je za 9. novembar na Ilidži, a veznjaku, koji može igrati i na poziciji stopera, sigurno puno znači što će se naći u društvu najboljih fudbalera naše zemlje.

VEZANI TEKST - Premijerligaš se pohvalio Bajevićevim pozivom, dobio ga je i Kenan Pirić

- Puno mi znači to što ću biti u društvu najbolji bh. fudbalera kao što su Džeko i Pjanić. Igrač iz PLBiH će sutra sjediti u njihovom društvu, pozdravljati se s njima. Možda zvuči i malo nerealno, ali je tako kada radiš pošteno, onda te i Bog nagradi. PLBiH je sve kvalitetnija, ima ovdje dosta materijala, a Branimir Cipetić je to potvrdio na najbolji način. Dobio je priliku, nametnuo se i sada je praktično prvi bek reprezentacije - govori Zeljković.

Zeljković je bio među prvom generacijom nakon što je i zvanično formirana Akademija FK Sarajevo. Igrao je zajedno sa Vazdom, Čatakovićem i Kadušićem, s kojim će sada dijeliti i svlačionicu u seniorskoj selekciji.

Ipak, nije sve išlo tako glatko u karijeri novopečenog Zmaja. Zeljković je još kao junior odlučio kopačke okačiti o klin.

- Nakon očeve smrti sam prestao igrati. Tada sam odigrao do kraja juniorskog staža i potom nisam igrao do zime. Ipak, na nagovor Edina Šaranovića, kojem sam itekako zahvalan na svesrdnoj pomoć, vratio sam se fudbalu i ubrzo shvatio da je to ono čime želim da se bavim, da je to moj život - kaže 24-godišnji fudbaler Veleža.

Igrama u Prvoj ligi FBiH, noseći dres TOŠK-a i Igmana iz Konjica, iskrčio je sebi put do Veleža.

- Možda su mi svi u tom trenutku govorili kako Prva liga nije najbolja opcija, kako se ne prati, kako kvalitet nije nešto posebno, ali meni je bilo najvažnije da se vratim, i s ove vremenske distance gledano mogu reći da nisam pogriješio - konstatuje ovaj Sarajlija.

Sudbina Zeljkovića i nije pretjerano mazila, a prošle godine je doživio tešku povredu zbog čega je nekoliko mjeseci odsustvovao sa terena.

Iskoristio pandemiju koronavirusa

- Tešku povredu doživio sam prije godinu u domaćem susretu protiv Sarajeva kod kuće. Kada se čovjeku desi nešto tako, kada zna da ga očekuje pauza od pola godine, onda sigurno nije lako. Ipak, mislim da sam ja jedna od rijetkih osoba kojoj je u prilog išla ova pandemija koronavirusa - kazao je Zeljković.

U 11 ovosezonskih nastupa za Velež 184 centimetra visoki fudbaler postigao je jedan pogodak, a Rođeni poslije 12 kola zauzimaju četvrtu poziciju.

- Nama je i prije početka sezone cilj bio biti među prva četiri mjesta. Kada se sve pogleda, možda smo mogli imati i koji bod više. Mislim da smo ispustili po dva boda u susretima protiv Tuzla Cityja i Željezničara, gdje smo s igračem manje bili bolji protivnik - rekao je na kraju razgovora za Faktor novopečeni reprezentativac BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.