open-navfaktor-logo
search
Loša statistika
Željo je dva puta teško stradao protiv Izraelaca, ni ostali bh. klubovi nisu bolje prolazili
Fudbaleri Željezničara će od 19 sati u Haifi odigrati utakmicu prvog pretkola kvalifikacija za Evropsku ligu protiv domaćeg Maccabija.
09.09.2020. u 13:18
get url
text

U prilog ekipi Amara Osima ne ide podatak da bh. klub u Evropi nikada nije eliminirao izraelskog predstavnika. Željezničar se s Izraelcima sastao dva puta. Primio je 14, a nije postigao niti jedan pogodak.

Željezničar je u sezoni 2010/11. u drugoj rundi kvalifikacija za Ligu prvaka teško "stradao" od Hapoel Tel Aviva. Izraelci su otišli dalje sa ukupnih 6:0. U Sarajevu je bilo 1:0, a u Tel Avivu 5:0.

I naredne sezone izraelski predstavnik je zaustavio evropski put Plavih. Ovoga puta radilo se o kvalifikacijama za Evropsku ligu (3. pretkolo). Protivnik je ponovo bio klub iz Tel Aviva, ali ovoga puta Maccabi, koji je prošao u naredni krug sa ukupnih 8:0. Maccabi je u Sarajevu slavio 2:0, a u revanšu čak 6:0.

Povoljnim ishodom sa Izraelcima ne mogu se pohvaliti ni ostali bh. klubovi.

Borac je u sezoni 2011/12, u drugoj rundi kvalifikacija za Ligu prvaka eliminiran od Maccabi Haife, iako je u prvoj utkamici slavio 3:2. U Haifi su domaćini bili neumoljivi te uz trijumf rezultatom 5:1 izborili naredni krug takmičenja.

Ni Široki Brijeg se nije proslavio protiv Hapoel Tel Aviva u kvalifikacijama za današnju Evropku ligu u sezoni 2007/08. Izraelci su dva puta slavili sa 3:0 i ukupnim rezultatom 6:0 prošli dalje.

Najveći otpor jednom izraelskom predstavniku pružila je tuzlanska Sloboda. U sezoni 2016/17. Tuzlaci su pod komandnom palicom Husrefa Musemića eliminirani od Beitara iz Jerusalema poslije minimalnog poraza u Izraelu rezultatom 1:0. Sloboda je u prvom meču bila domaćin u Zenici, a duel na Bilinom polju okončan je bez pogodaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.