open-navfaktor-logo
search
Premijer liga BiH
Željo protiv Veleža za jesenju titulu, Sarajevo u Ugljeviku traži iskupljenje
Bordo tim je u Ugljevik otputovao osam-devet fudbalera, što prema riječima doskorašnjem Musemićevog pomoćnika nikako ne smije biti alibi
07.12.2019. u 07:58
get url
text

Jesenji dio sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine stigao je do posljednjeg kola, devetnaestog po redu u sezoni 2019/2020.

Pet mečeva posljednje premijerligaške runde u ovoj kalendarskoj godini igra se danas, dok će utakmica Borac i Slobode, koja jena programu sutra od 15 sati, spustiti zavjesu na terene najjačeg domaćeg fudbalskog takmičenja.

Četiri susreta koja su na rasporedu danas igraju se u terminu od 13 sati, dok duel starih rivala Željezničara i Veleža počinje u 16 sati.

Plavi će eventualnom pobjedom sasvim sigurno proljetni dio prvenstva dočekati na liderskoj poziciji, što je svakako dodatni motiv izabranicima Amara Osima. Pored toga igrači trenutnog lidera žele još jednom potvrditi dobru igru iz proteklog kola kada su u gradskom derbiju savladali Sarajevo s 3:1.

- Velež ulazi u ovaj meč s pobjedom, kao i mi. Međutim, mi imamo svoj cilj i želimo slaviti s našim navijačima - poručio je Vedran Kjosevski, povratnik u startnu postavu kluba iz Zvorničke 27.

Najtrofejniji domaći stručnjak zna da njegovi fudbaleri neće imati lagan posao, pogotovo zbog činjenice što u timu neće biti Semira Štilića, koji je obilježio gradski derbi, a pored sjajnog playmakera Osim zbog kartona neće moći računati na Kemala Osmankovića i Srđana Stanića.

- Neće biti lako, definitivno. Dobra je stvar što imamo samo još jednu utakmicu i sve rezervi što imamo možemo iskoristiti, jer nemamo se za šta čuvati poslije. Velež je neugodan rival. Potrudit ćemo se da nas ne skinu s prvog mjesta služeći se svim legalnim sredstvima da dođemo do cilja - kazao je Osim.

Nakon otkaza Husrefu Musemiću, aktuelni prvak Sarajevo, s privremenim šefom stručnog štaba Dženisom Ćosićem, gostuje kod posljednjeplasirane Zvijezde 09. Bordo tim je u Ugljevik otputovao osam-devet fudbalera, što prema riječima doskorašnjem Musemićevog pomoćnika nikako ne smije biti alibi.

- Cilj je da se utakmica pobijedi i da se bar na neki način pokušamo iskupiti za igru u derbiju, te da odemo na pauzu u koliko-toliko boljem ambijentu. Osim četiri beka, falit će nam i dva stopera, što je sigurno jedan deficit, ali isto tako i prilika za igrače koji će dobiti šansu u ovoj utakmici, da pokažu šta mogu i da li se na njih može računati u narednom periodu - kazao je Ćosić čiji je tim bodovno izjednačen s vodećim Željezničarom.

Gostovanje u Ugljeviku neće biti bezazleno za osvajača duple krune, pogotovo zbog činjenice da je Zvijezda 09 znala ove sezone odigrati odlične utakmice, o čemu najbolje govori pobjeda nad Zrinjskim, ali i sjajna partija u gostima protiv Mladosti u kojoj ekipa Adnana Zildžovića nije uspjela iskoristiti četiri-pet stopostotnih šansi.

Pretposljednja Mladost, koja već četiri kola ne zna za pobjedu, u lokalnom derbiju će ugostiti Čelik. Ni Zeničanima ne cvjetaju ruže. U posljednjih šest susreta zabilježili su tek jednu pobjedu i čak pet poraza, a u susret 19. kola ulaze s dva boda više od današnjeg rivala, što znači da bi u slučaju eventualnog poraza mogli prezimiti na poziciji koja vodi u niži rang.

Ekipa Širokog Brijega, koja je u seriji od tri pobjede, gostuje na Tušnju kod Tuzla City, tima koji je na startu prvenstva bio jedno od najugodnijih iznenađenja. Strateg Širokobriježana, Toni Karačić, iako bez nekoliko bitnih igrača u rosteru vjeruje u dobro izdanje svojih izabranika, te najavljuje pobjedu.

- Očekujem da osvojimo tri boda, da napravimo kvalitetan rezultat. Dino Ćorić neće konkurisati zbog tri žutih kartona, a Toni Jović i Josip Barišić zbog povreda, ali mislim da su momci koji će ih mijenjati kvalitetni - kazao je Karačić, te naglasio da izuzetno respektuje današnjeg rivala.

Zanimljivo će svakako biti i na stadionu Pod Bijelim brijegom, gdje će Zrinjski predvođen Mladenom Žižovićem ugostiti bijeljinski Radnik, ekipu na čijoj klupi je donedavno sjedio novi trener Plemića.

Premijer liga, 19. kolo:
Subota, 7. decembar:
Mladost - Čelik Zenica (13) / Irfan Peljto (Sarajevo)
Tuzla City - Široki Brijeg (13) / Ermin Sivac (Zenica) / Arena Sport
Zrinjski - Radnik Bijeljina (13) / Frano Jelić (Široki Brijeg) / BHT1
Zvijezda 09 - Sarajevo (13) / Zoran Grbić (Prijedor) / Moja TV
Željezničar - Velež (16) / Luka Bilbija (Prijedor) / Moja TV

Nedjelja, 8. decembar:
Borac - Sloboda (15) / Goran Paradžik (Ljubuški) / Arena Sport

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.