open-navfaktor-logo
search
Strateg Plavih
Željo zadnja dva meča kod kuće dobio "po ušima": Osim hvalio Tuzla City pred gostovanje na Grbavici
Poslije tri gostovanja na startu proljetnog dijela sezone (dvije pobjede i remi), fudbaleri Željezničara će ovog vikenda konačno zaigrati pred domaćom publikom.
06.03.2020. u 14:28
get url
text

U susretu 22. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine na Grbavici će gostovati sastav Tuzla Cityja, tima s kojim su Plavi u jesenjem dijelu sezone na Tušnju odigrali 2:2.

Na igri izabranika Amara Osima moglo se osjetiti kako dižu formu od gostovanja u Bijeljini do utakmice četvrtfinala Kupa BiH u Banjoj Luci, što je nakon pobjede nad Borcem potvrdio i sam strateg Plavih.

Za razliku od Željezničara Tuzla City je na početku proljetnog dijela sezone upisao dva poraza i remi, a jedan od poraza eliminisao ih je iz osmine finala najmasovnijeg domaćeg takmičenja gdje je ekipa Elvira Baljića poražena u gostima kod Zrinjskog s 2:1.

- Četiri boda su iza nas. To znači da smo mi malo, malo bolji od njih. Igramo protiv ekipe koja je malo, malo slabija od nas po tabeli, kući, i mi smo kao neki veliki favoriti. Mi smo neopravdano veliki favoriti u odnosu na to kakav je stvarni odnos snaga između ekipa, i zato je utakmica teška, najteža do sada - bile su prve impresije Amara Osima o susretu s ekipom Tuzla Cityja.

- Oni imaju dovoljno dobrih igrača od kojih nas može glava zaboljeti ako ne budemo ozbiljni. Ali, imao je i Borac, pa smo uz ozbiljnost to uspjeli neutralisati. Ozbiljnost kao protiv Borca je neki minimum koji moramo imati da bi smo neutralisali Tuzla City, i na tome ćemo raditi u naredna dva dana - dodao je Osim.

Strateg Plavih je podsjetio sve da su njegovi izabranici poraženi u posljednja dva domaća susreta.

- Zadnje dvije kući smo dobili "po ušima", i to protiv protivnika koji su na tabeli lošiji od Tuzla Cityja. I na to moramo skrenuti pažnju.

Sigurno neće biti Ermina Zeca, ali ni Zajmovića i Subašića.

- Zec, koji je dugo povrijeđen, Zajmovića, Subašića koji sedam-osam dana nije tu. Ostali su dobro. Jovanović je izašao u Banjoj Luci, ali je bolja situacija hvala Bogu. Bojo je imao stomačnih problema, pa je izašao, ali do nedjelje bi to trebalo biti uredu. Imamo dakle ovu trojicu 100 posto odsutnih, ostali su tu u nadam se boljem stanju nego ranije, trenirali su - kazao je Osim.

{$galerijaFotografija}

Šef stručnog štaba Željezničara još jednom je upozorio na kvalitete narednog protivnika...

- Ja sam zapamtio iz njihovih utakmica da su na Koševu bili ravnopravni u prvom poluvremenu. Znamo da je Sarajevo prvo i osvajač duple krune i favoriti ove godine. Treću utakmicu su igrali protiv Zrinjskog u Mostaru do deset minuta pred kraj su imali nerješen rezultat. Pola utakmice sa Sarajevom i maltene čitava utakmica sa Zrinjskim pokazuje da se oni ravnopravno mogu nositi sa takvim ekipama. Ne vidim zašto bi oni i protiv nas imali neki kompleks i odigrati kvalitetno i da im se neke stvari poklope. Pribojavamo se, naravno, imaju dovoljno igrača na koje trebamo obratiti pažnju - pojasnio je strateg kluba s Grbavice.

Treći krug PLBiH kreće nakon mečeva 22. kola...

- Ne znamo šta će biti sutra-prekosutra. Kako sada situaciji stoji to je jedna stvar, a kako se može okrenuti to je nešto drugo. Ne mislim samo na nas, nego i na ostale klubove. Mi računamo da ćemo 90 posto biti drugi, da ćemo teško stići Sarajevo, ali da će nas teško stići ovi ispod nas. Mogu nas stići, naravno. Ako je to pozicija broj dva, onda bi značilo da narednih pet utakmica igramo u Sarajevu, dvije kući, pa Koševo, pa opet dvije kući - kazao je Osim na kraju.

Prema riječima povratnika u redove Željezničara Aleksandra Kosorića, on i njegovi saigrači zaželjeli su se domaćeg terena.

– Veliki motiv i prva proljetna utakmica. Jedva čekamo da istrčimo i nadamo se podršci navijača. Nadam se uz tu podršku i ozbiljnost da ćemo doći do tri boda za nas - rekao je Kosorić, te dodao:

– Svjesni smo svi u zadnjoj liniji da ako mi budemo pravi i čvrsti, ako budemo uspjevali da odbranimo svoj gol, da ćemo gore moći minimalno postići jedan. Pripreme nisu mjerilo, igrali smo protiv kvalitetnijih protivnika, a mi smo se upoznavali. Trenutno je ok ali nije na nivou na kojem može da bude. Pokušaćemo da nastavimo svoj niz bez primljenog gola. Ima tu Ubiparip, ima još par kvalitetnih pojedinaca. Ekipa su koja je dobra u tranziciji i moramo dobro da obratimo pažnju.

Utakmica Željezničar  - Tuzla City igra se u nedjelju 8. marta sa početkom u 18 sati uz direktan TV prijenos na MojaTV.

Press konferencija FK Željezničar 06.03.2020.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.