Zemaljski muzej BiH: Otvorena izložba "Karanfile, cvijeće moje"

Objavljeno: 08.03.17 u 14:02 Autor: M. Ču.

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, uz besplatan ulaz, Zemaljski muzej BiH danas je svojim posjetiocima ponudio i izložbu “Karanfile, cvijeće moje“ autorice Berine Bečić, više kustosice hortikulturistice u Botaničkom vrtu Odjeljenja za prirodne nauke ove institucije kulture.

 

Kako je istaknuto na svečanom otvaranju izložbe, kojem su nazočili brojni građani, postavka ima za cilj da prikaže značaj, simboliku i upotrebu karanfila u našoj tradiciji. Izložba je ujedno i apel kako bi se zaštitile ugrožene vrste karanfila, od kojih devet sa područja BiH imaju status ugrožene, ranjive, rijetke ili potencijalno ugrožene vrste i trebaju se naći u Crvenoj knjizi flore BiH.
Karanfil se kao simbol često javlja u lirskoj usmenoj poeziji, ornamentici gradske i seoske nošnje i dijelovima pokućstva u tradiciji naroda BiH, a također je i neizostavni dio tradicionalne vrtne umjetnosti bh. avlija.

U realizaciji izložbe učestvovali su i Marica Filipović, Nirha Efendić, Merdina Tekač, Azra Berčević-Šarenkapa, Lejla Bajramović, Dubravka Šoljan i Dejan Kulijer. Prigodnim riječima otvorila ju je profesorica Prirodno matematičkog fakulteta u Sarajevu Dubravka Šoljan, a za javnost će biti dostupna do 6. aprila.