open-navfaktor-logo
search
Tim naučnika
Zemlja u kojoj živi najviše vrsta leptira na svijetu, znate li koja je
U Kolumbiji živi najviše vrsta leptira, otprilike 20 posto svih poznatih vrsta, prema studiji koju je u utorak objavio muzej nacionalne historije u Londonu.
25.06.2021. u 07:57
get url
text

Međunarodni tim naučnika katalogizirao je 3.642 vrste i 2.085 podvrsta, registrirajući ih u dokumentu pod nazivom "Kontrolni popis kolumbijskih leptira".

Samo u Kolumbiji nalazi se više od 200 vrsta leptira, rekla je Blanca Huertas, viša kustosica zbirke leptira u Prirodoslovnom muzeju u Londonu, koja je bila dio istraživačkog tima.

Istraživači projekta proputovali su Kolumbiju, analizirali više od 350.000 fotografija i proučavali informacije prikupljene od kraja 18. stoljeća, rekli su uposlenici muzeja.

- Kolumbija je zemlja s velikom raznolikošću prirodnih staništa, složenom i heterogenom geografijom i povlaštenim položajem na krajnjem sjeveroistoku Južne Amerike - navodi se u izvještaju. 

- Ti su faktori, uz osjetljiv javni poredak u prošlom stoljeću u određenim regijama, do sada ograničavali napredak u istraživanju na tom polju.

U Kolumbiji su oružani sukobi trajali više od pola stoljeća, s time da je neka područja kontrolirala ljevičarska gerila, desničarske paravojne grupe ili trgovci drogom, uz slabu prisutnost vlasti.

Zaštita leptira u Kolumbiji također će pomoći u zaštiti njezinih šuma kao i drugih, manje simpatičnih vrsta, rekao je Huertas.

Prema podacima nacionalnog odjela za planiranje, između 2000. i 2019. Kolumbija je izgubila gotovo 2,8 miliona hektara šume, što je jednako površini Belgije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.