open-navfaktor-logo
search
Prognoza FAO 
Zemlje u razvoju sve više će se fokusirati na uvoz samo osnovne hrane
Procjenjuje se da će globalni iznos za uvoz hrane porasti na 1,94 milijarde dolara u 2022. godini, što je više nego što se ranije očekivalo, navodi se u novom izvještaju koje je objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
12.11.2022. u 18:45
get url
text

Nova prognoza predstavljena u FAO Food Outlook značila bi najvišu razinu ikad i rast od 10 posto u odnosu na rekordnu razinu 2021. godine, iako se očekuje da će tempo rasta usporiti kao odgovor na veće svjetske cijene hrane. Ekonomski ugrožene grupe zemalja više su pogođene rastućim cijenama. Naime, očekuje se da će ukupni račun za uvoz hrane za grupu zemalja s niskim prihodima ostati gotovo nepromijenjen, iako se predviđa da će se smanjiti za 10 posto u obimu, ukazujući na rastuće pitanje pristupačnosti za ovu zemlju.

- Ovo su alarmantni znaci iz perspektive sigurnosti hrane, što ukazuje na to da je uvoznicima teško finansirati rastuće međunarodne troškove, potencijalno najavljujući kraj svoje otpornosti na veće međunarodne cijene . navodi se u izvještaju FAO-ove Divizije za tržište i trgovinu.

Izvještaj Food Outlooka upozorava da će postojeće razlike vjerojatno postati izraženije, pri čemu zemlje s visokim prihodima nastavljaju uvoziti cijeli spektar prehrambenih proizvoda, dok su regije u razvoju sve više fokusirane na osnovnu hranu. U tom kontekstu, FAO pozdravlja odobrenje Međunarodnog monetarnog fonda kao važan korak za ublažavanje tereta povećanja troškova uvoza hrane među zemljama s nižim prihodima.

Food Outlook također procjenjuje globalne izdatke za uvozne poljoprivredne inpute, uključujući đubriva. Očekuje se da će globalni račun za uvoz porasti na 424 milijarde dolara u 2022. godini, što je za 48 posto više u odnosu na godinu ranije i čak 112 u odnosu na 2020. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.