open-navfaktor-logo
search
Pogranično područje
Zemljotres potresao Iran i Tursku: U turskom gradu Vanu najmanje osam mrtvih
U zemljotresu jačine 5,7 stepeni po Richteru, koji je jutros pogodio Zapadni Azerbejdžan, iransku pokrajinu na granici s Turskom, u istočnom turskog gradu Vanu poginulo je najmanje osam osoba, povrijeđena 21, dok je na području Irana povrijeđeno 25 osoba.
23.02.2020. u 09:53
get url
text

Prema dosadašnjim informacija, zemljotres čiji je epicentar zabilježen na području Irana najviše je pogodio stanovnike najistočnijeg turskog grada Vana. Ekipe turskog AFAD-a su na terenu i pomažu građanima pogođenim zemljotresom. Ministar zdravstva Turske Fahrettin Koca potvrdio je kako je u zemljotresu povrijeđena najmanje 21 osoba, među kojima je osmoro u kritičnom stanju.

{$galerijaFotografija}

Oglasio se i ministar obrazovanja Turske Ziya Selcuk koji je rekao kako je u mjestima Baskale, Saray i Gurpinar zabilježena manja šteta na nekoliko seoskih škola. U oštećenim školama nastava će biti odgođena i izmještena na druge lokacije do saniranja štete. Na području Irana, prema prvim informacijama, povrijeđeno je najmanje 25 osoba, a oštećeni su stambeni objekti u najmanje 43 sela u pograničnom pojasu s Turskom.

Glasnogovornik Ureda za vanredne situacija Irana Mucteba Halidi potvrdio je za iranske medije informaciju o 25 povrijeđenih, dodavši da je jedna osoba u kritičnom stanju.

Zemljotres na granici Irana i Turske - 23. 2. 2020.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.