open-navfaktor-logo
search
Dijagnoza
Žena tvrdi da joj je COVID-19 "spasio život": Zahvaljujući koronavirusu doktori joj otkrili rijetku bolest srca
Žena iz Velike Britanije tvrdi da joj je koronavirus "spasio život", nakon što su doktori tokom liječenja otkrili da ima nedijagnosticiranu rijetku bolest srca.
05.05.2020. u 21:49
get url
text

Tridesetšestogodišnja Angela Schegel, glumica iz Londona, počela je osjećati simptome koronavirusa dok je bila kod kuće, a 11 dana kasnije hospitalizirana je u londonskoj bolnici Royal Brompton.

Tokom liječenja, doktori su shvatili da njeno srce ne funkcionira pravilno. U razgovoru za BBC News, Angela je rekla da joj je "pomutiklo um kada joj je rečeno da njeno srce ne funkcionira kako treba".

Skeniranje je otkrilo nakupljanje tekućine oko njenih pluća i srca, a doktori su joj dijagnosticirali eozinofilnu granulomatozu s poliangitisom - upalnom bolešću malih i srednjih krvnih žila koja može utjecati na pluća, kožu, srce, bubrege, nerve i crijeva.

- Da je boelst ostala nedijagnosticirana, mogla sam biti mrtva. Koronavirus je iscrpio moje tijelo i srce je bilo pod velikim stresom, a doktori su rekli da je to ubrzalo bolest. Dugoročno, koronavirus mi je spasio život, ali kratkoročno me zamalo ubio - istakla je.

Nakon dijagnoze, Angela je provela pet sedmica u bolnici, a njeno zdravlje je sada, kako je opisala, izvanredno.

u međuvremenu, dr. Pugan Patel, jedan od njenih liječnika, za BBC je izjavio kako je gledanje Angelinog oporavka imalo "ogroman utjecaj na moral osoblja".

- Kada vidite da takav pacijent ustaje na dvije noge i smije se, to je ogroman uspjeh - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.