open-navfaktor-logo
search
Trg slobode
Žene Srebrenice pozvale porodice: Dajte krv da se identifikacija žrtava nastavi
Članice Udruženja "Žene Srebrenice" danas su se ponovo okupile na tuzlanskom Trgu slobode odakle su pozvale preživjele članove porodica ubijenih u genocidu 11. jula 1995. godine da daju uzorke krvi zbog nastavka procesa identifikacije.
Amela Sijerčić
11.02.2020. u 15:26
get url
text

- Pozivam porodice koje ne mogu doći iz inostranstva i ukopati svoje članove čiji je identitet potvrđen u procesu identifikacije, da daju svoju saglasnost kako bi Memorijalni centar umjesto njih mogao izvršiti ukop. Ja sam ukopala samo jednu kost svoga brata, a ako se nađe još ostataka ukopaće se naknadno. Identifikacija i ukop ostataka su bitni - da se zna i ne zaboravi da je izvršen genocid. Ne želimo osvetu. Želimo istinu - poručila je članica Udruženja "Žene Srebrenice" Nura Begović.

{$galerijaFotografija}

Komentarišući zadnja dešavanja, uključujući i objavu učenika osnovne škole, Begović je rekla da osuđuje sve provokacije pa i one u Srebrenici.

- Naša djeca moraju da zajedno žive. Treba da se uvažavamo i da ne širimo mržnju - rekla je Begović i dodala da je rast nacionalizma u Srbiji dodatni remetilački element u procesu pomirenja u BiH.

Na današnjem okupljanju, dešavanja i situaciju u Srebrenici je prokomentarisala i Rejha Avdić.

- Dvadeset i prvi je vijek, tako da količina nacionalizma koji dolazi iz Srbije fascinira. Nalaze svaki način kako bi nas ponizili, vrše na nas pritisak kako bi se Bošnjaci iselili. Žele nam nametnuti svoje viđenje istorije, svoje zakone. Oni neće prestati s provokacijama, ali mi nećemo odustati. Hodamo ponosno podignute glave i učimo svoju djecu da nikoga ne mrze, da vjeru naciju ostave po strani, a da ljude dijele samo na dobre i loše. Ovo što se dešava u Srebrenici je svakako pokušaj dodatnog pritiska, ali mi nećemo odustati od traženja pravde za naše najmilije i od kazne za zločince - poručila je Avdić.

žene srebrenice,trg slobode  (1).jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.