Zenica: Otvorena izložba "Mak Dizdar: prvih stotinu godina"

Objavljeno: 20.03.17 u 20:19 Autor: B. Mahmić

Izložba "Mak Dizdar: prvih stotinu godina" otvorena je večeras u Muzeju grada Zenice, što je ujedno i prvi događaj u sklopu obilježavanja stote godišnjice rođenja velikog bosanskohercegovačkog pjesnika Maka Dizdara.

Izložba predstavlja različite aspekte života i djela autora nekih od najznačajnijih djela bosanskohercegovačke književnosti, kao što su knjige poezije "Kameni spavač" i "Modra rijeka" te antologija "Stari bosanski tekstovi". Prisutni su imali priliku vidjeti i Makove crteže i akvarele, originalne rukopise njegovih najznačajnijih djela, neobjavljene pjesme, književne nagrade koje je za života osvojio...

Javnosti je također po prvi put predstavljeno nekoliko prijetećih pisama koje je Mak Dizdar primio nakon objavljivanja glasovitog eseja Marginalije o jeziku i oko njega, u kojem se otvoreno zalagao za priznavanje treće, bosanske varijante tadašnjeg srpskohrvatskog/hrvatskosrpskog jezika.

Autori izložbe su dr. Gorčin Dizdar, direktor Fondacije "Mak Dizdar", i mr. Đana Kukić, viša kustostica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

- Večeras premijerno predstavljamo izložbu u sklopu koje će prisutni moći vidjeti dosta originalnih materijala, ali i bogat multimedijalni sadržaj. Mak Dizdar je često na pogrešan način u centru pažnje jer se najviše polemiše o njegovoj nacionalnosti. Volio bih da više pričamo o njegovoj poeziji i književnosti - kazao je Gorčin Dizdar.

Izložba će biti otvorena do 30. marta, a nakon Zenice bit će upriličena i u nekoliko gradova u BiH i regionu.

Centralna manifestacija obilježavanja stote godišnjice rođenja Maka Dizdara bit će održana u Sarajevu, u oktobru ove godine.