open-navfaktor-logo
search
Na ljeto ove godine
Zenica želi domaćinstvo Svjetskog odbojkaškog prvenstva
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović razgovarao je danas s potpredsjednikom Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine (OSBiH) Alijom Fatićem, kojem je tom prilikom predložio da se Zenica, Bosna i Hercegovina i OSBiH kandiduju za domaćinstvo Svjetskog odbojkaškog prvenstva za seniore u ljeto ove godine.
02.03.2022. u 15:44
get url
text

Naime, Svjetska odbojkaška federacija FIVB jučer je objavila kako je Rusiji zbog agresije na Ukrajinu oduzeto domaćinstvo Svjetskog odbojkaškog prvenstva koje će biti održano u augustu i septembru ove godine.

- Grad Zenica je tokom 2020. i 2021. godine bio više nego uspješan domaćin međunarodnih odbojkaških takmičenja pod ingerencijom Evropske odbojkaške federacije CEV. Imamo sjajnu saradnju s Odbojkaškim savezom FBiH i OSBiH, kao i sve uvjete za organizaciju jednog ovako velikog događaja koji bi bio idealna prilika za promociju našeg grada i države - izjavio je Kasumović.

Svoj optimizam Kasumović temelji i na pozitivnim reakcijama međunarodnih odbojkaških zvaničnika nakon takmičenja u gradskoj areni "Husejin Smajlović". Iz sjedišta Evropske odbojkaške federacije čak su obećali da će Zenica u skoroj budućnosti dobiti domaćinstvo završnice jednog od elitnih evropskih klupskih takmičenja.   

Fatić ističe da je Evropsko prvenstvo za juniorke bio najveći sportski događaj u svijetu u 2020. godini, u jeku pandemije koronavirusa.

- Svima su još svježa sjećanja na tu veličanstvenu organizaciju, za što su Grad Zenica i lično gradonačelnik Kasumović, kao i Odbojkaški savez BiH, dobili specijalnu zahvalnicu gospodina Aleksandra Boričića, predsjednika CEV-a, velikog prijatelja BiH. Ideja gradonačelnika Kasumovića je za svaku pohvalu, svakako ćemo je podržati i sa njom upoznati prije svega Boričića, a potom i CEV - naveo je Fatić.

Olimpijski pobjednik iz Pekinga, reprezentacija Francuske i aktuelni svjetski prvaci Poljaci ranije su objavili da će bojkotovati Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a FIVB je objavio da će novi domaćin biti određen naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.