Zeničani i ove godine "šetaju do iftara": Iftar i akšam-namaz na brdima iznad grada

Objavljeno: 03.06.17 u 14:09 Autor: E. Ha.

I ove godine brojni Zeničani "šetat će do iftara". Ova već tradicionalna manifestacija "Šetnja do iftara" organizira se treću godinu zaredom, a organizira je zaljubljenik u prirodu i ljepote Bosne i Hercegovine, a naročito svog grada Zenice, turistički i planinarski vodič Afan Abazović.

Njegovu ideju prepoznalo je i Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini, koje je ove godine osiguralo besplatne autobuse od grada do početka planinarske ture.

- Ove godine šetat ćemo tri puta. Ture su poredane po procijenjenoj zahtjevnosti, od lakše ka težoj. Treća tura je najzahtjevnija zbog dužine, ali je sigurno najljepša od ponuđenih. Projekat za cilj ima šetnju kroz zeničku okolinu uz ramazansku atmosferu. Šetnja do iftara je način da se kroz tri etape iftari na tri prelijepe lokacije iznad Zenice, gdje doživljavamo naš grad u trenucima koji ostavljaju bez daha, kada sunce zalazi – kazao je Abazović za Faktor.

Abazović ističe da je prošle godine u turama učestvovalo oko 250 građana, zaljubljenika u prirodu.

- Prva ovogodišnja tura ide od naselja Vjetrenice, preko Bilivoda do Volovske Glave gdje ćemo svi zajedno iftariti ono što ponesemo u svojim ruksacima, ali naravno spremni da dijelimo sa drugima. Meni ovaj projekat mnogo znači jer imamo priliku da vidimo Zenicu iz jedne drugačije perpektive, da se družimo i da ibadetimo na jedan malo drugačiji način – istakao je Abazović za Faktor.

Učesnici šetnje će nakon što nastupi vrijeme iftara klanjati akšam-namaz te zajedno iftariti, a potom se uputiti nazad ka Zenici.

Prva ovogodišnja šetnja održava se u nedjelju, 4. juna, sa početkom u 17 sati, druga 11. juna i treća 18. juna.

Učešće u planinarskoj turi je besplatno, a organizator poziva sve sugrađane da se odazovu u što većem broju.