open-navfaktor-logo
search
Okupljanje danas
Zenicatrans: Autobuska stanica blokirana 20 dana, radnici nastavljaju štrajk gađu
Zadnji novac na ime plaća dobili za oktobar mjesec prošle godine, ali samo u iznosu od po 300 KM
19.01.2020. u 09:58
get url
text
Zenica, autobuska stanica
get url
text

Autobuska stanica u Zenici već punih 20 dana blokirana je za sve polaske i dolaske, a danas će se u hol te zgrade vratiti i radnici JKP Zenicatrans-prevoz putnika koji su odlučili "odmrznuti" štrajk glađu te tako ponovo radikalizirati protest.

- Radnici će se okupiti u 14.30 sati, a u 15.00 sati zatvorit će se i u holu stanice nastaviti štrajk glađu. Za sada je štrajk najavilo njih 20-ak, koliko ih je štrajkalo i od 7. do 11. januara, a vjerovatno će im se priključiti još nekoliko naših radnika - kaže predsjednik Sindikata Huso Sarvan.

On će sutra, pred Općinskim sudom u Zenici, a po tužbi Gradske uprave Zenice, obrazlagati situaciju zbog čega su blokirali stanicu.

Sarvan ističe kako su, zbog nedostatka goriva i sredstava za rad, bili prinuđeni obustaviti rad, odnosno da radnici nisu u štrajku, mada su zadnji novac na ime plaća dobili za oktobar mjesec prošle godine, ali samo u iznosu od po 300 KM.

Gradsko vijeće Zenice, zbog činjenice da je gradonačelnik Fuad Kasumović u četvrtak i drugi put povukao Prijedlog budžeta za 2020. godinu, nije ni usvojilo taj dokument, jer vijećnici SDA, A-SDA i SBB-a nisu bili spremni podržati budžet bez amandmana kojim se predviđa da Zenicatransu, iz sume od oko 6,3 miliona KM suficita iz prošle godine, dodijeli tri miliona KM.

Vijeće je i prošle godine, kada su za takvu odluku glasali vijećnici svih stranaka, usvojilo zaključak o isplati iz rebalansa budžeta za 2019. godinu jednokratne podrške od 400.000 KM te još četiri mjeseca po 150.000 KM, ali Gradska uprava nije do kraja prošle godine izradila rebalans pa ni taj zaključak nije realiziran.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.