Zenička "Gluha svadba" pobjednica 18. Teatar festa u Doboju

Objavljeno: 03.06.17 u 15:49

Predstava "Gluha svadba" Bosanskog narodnog pozoršta Zenica nastala u režiji Lajle Kaikčije proglašena je pobjednicom 18. Teatar festa Doboj 2017, kao najbolja predstava u cjelini, a glumica Lana Delić je osvojila specijalnu nagradu za glumačku igru u ovoj predstavi. 

 

Detalj iz predstave
Detalj iz predstave

Ovaj pozorišni komad bavi se sudbinom čovjeka na čija se pleća gomilaju silni problemi, ali on, uprkos svemu, traga za slobodom, srećom i ljubavi. Predstava govori o slobodi, ljubavi i sreći koja zbog totalitarnog režima "običnom" čovjeku postaje nedostižna.

Priča je i o svakodnevnom životu, ali je predstavljena kroz crni humor koji ukazuje ljudima da su snažni i da se mogu braniti od slabosti društva. U predstavi nastupa veći broj pozorišnog ansambla, ansambl Dječije scene, te grupa muzičara.

U predstavi igraju Selma Mehanović, Nusmir Muharemović, Muhamed Bahonjić, Milenko Iliktarević, Faketa Salihbegović-Avdagić, Uranela Agić-Burina, Lana Delić, Saša Handžić, Sabina Kulenović, Enes Salković, Ištvan Gabor, Miroljub Mijatović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić, Staša Dukić, Igda Jarić/Lamija Prguda, Edin Begović, Almir Pekmez, Zanin Berbić.

Značajan doprinos u realizaciji ovog teatarskog djela dao je i belgijski koreograf Thomas Steyert, a scenografija i kostimografija bila je povjerena Sabini Trnki. Izbor muzike uradio je Igor Kasapović.